Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa, Biologi, Matematik, Samhällskunskap, Hem- och konsumentkunskap

·

Årskurs:

9

Fg Hur mår du? Kortprojekt åk 9 vt-17

Fäladsgården, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 8 maj 2017

Dagligen påverkas vi på olika sätt genom vår sömn, kost, motion, stress och sociala relationer. Hur vi förhåller oss till dessa 5 olika faktorer har betydelse och påverkar hur vi mår. Går jag och lägger mig i tid, äter jag regelbundet, tränar jag regelbundet, hur upplever jag stress i min vardag och hur ser mina sociala relationer ut. Så frågan är "Hur mår du?"

Mål

Arbetets innehåll

Planera en undersökning om hur vår psykiska hälsa påverkas av sömn, kost, motion, stress och sociala relationer.

Arbetssätt och redovisningsform

Grupparbete:

Planera en undersökning om hur vår psykiska hälsa påverkas av sömn, kost, motion, stress och sociala relationer.

Genomför ett studiebesök.

Producera en hälsoenkät till eleverna i åk 6-8 på skolan.

Sök fakta. Hur borde vi leva för att må bra? 

Sammanställ allt. Fundera över varför era resultat ser ut som de gör. Vad skulle man kunna göra åt det som gör att vi inte mår bra? Analysera och dra slutsatser!

Redovisa för de andra.

 

Visa din kunskap - Bedömning

En individuell skrivuppgift i slutet av projektet bedöms OM du behöver förbättra aspekt 1, 4 i biologi, 4 i samhällskunskap eller 4 i idrott och hälsa. 


Läroplanskopplingar

Aktuella samhällsfrågor som rör privatekonomi, mat och hälsa.

Olika definitioner av hälsa, samband mellan rörelse, kost och hälsa och sambandet mellan beroendeframkallande medel och ohälsa.

Tabeller, diagram och grafer samt hur de kan tolkas och användas för att beskriva resultat av egna och andras undersökningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur lägesmått och spridningsmått kan användas för bedömning av resultat vid statistiska undersökningar.

Procent för att uttrycka förändring och förändringsfaktor samt beräkningar med procent i vardagliga situationer och i situationer inom olika ämnesområden.

Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.

Fältstudier, experiment och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Individers och gruppers möjligheter att påverka beslut och samhällsutveckling samt hur man inom ramen för den demokratiska processen kan påverka beslut.

Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.

Eleven kan använda informationen på ett i huvudsak fungerande sätt i diskussioner och för att skapa enkla texter och andra framställningar med viss anpassning till syfte och målgrupp.

Matriser i planeringen
Fg Hur mår du - individuella uppgiften
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback