Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia, Samhällskunskap, Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Kalla Kriget - Faktauppsats

Vasaskolan, Hedemora · Senast uppdaterad: 23 maj 2017

Vad var Kalla Kriget? Vad hände? Hur påverkade det världens länder och befolkning då och hur påverkar det oss idag? Varför skapades filmer med spiontema? Det och mycket mer kommer vi arbeta med under detta arbetsområde.

Vad?

Under den sista perioden av vårterminen så jobbar vi med Kalla Kriget. Det är den långa period som följer då Andra Världskriget avslutats 1945. Vi tittar på vad konflikten handlade om och vad som blev dess följder i ett så väl nationellt som globalt perspektiv. Vi introducerar med en genomgång för att sedan lämna över till var och en att fördjupa sig i händelseförlopp och konsekvenser med utgångspunkt i medföljande litteraturlista.

Du redovisar dina kunskaper i en faktauppsats. Den skrivs enligt modell för sådan (den har eleverna fått ut) och lämnas in till lärarna senast torsdagen den 8/6.

 

Varför?

Kalla Kriget är en del av vår historia. Det drabbade stora delar av världen och Kalla Kriget har lämnat efterdyningar som fortfarande kan ses. För att vi ska kunna ta kloka beslut för framtiden, är det viktigt att vi lär oss av vår historia och av tidigare gjorda erfarenheter.

 

Hur?

Vi startar upp tisdagen den 9/5 med en gemensam genomgång av Kalla Kriget, om vad som hände och vilka som var inblandade. Därefter presenterar vi arbetsmodellen där du kommer att få tillgång till en rad olika källor för att söka fakta kring perioden 1945-1989 (91). Utifrån dessa källor tar du fram material som hanteras med ett källkritiskt förhållningssätt. Det insamlade materialet ska besvara en rad givna frågeställningar, dessutom ska det besvara frågor som du själv ställer utifrån intresse. 

Du sammanställer sedan materialet i en faktauppsats som skapas utifrån den utdelade redovisningsmodellen. Tänk på att du ska skriva en flytande text. Var noggrann med att visa dina källor enligt modellens beskrivning eller annan vedertagen modell. Förklara hur du kontrollerat källornas trovärdighet. Använd begreppen som du hittar i boken Historia 7-9 sid. 244-245 (Capensis).

Din faktauppsats ska omfatta minst 4 sidor textmassa. Om du vill använda dig av bilder eller tabeller så går det bra och då lägger du till den yta som bilderna omfattar för minimum omfattning. OBS! Undersök om du får använd dig av bilden enligt upphovsrättslagen.  

 

Bedömning

Vi kommer att bedöma ditt arbete utifrån ämneskriterierna för historia, svenska och svenska som andra språk.

Hi: I bedömningen så tittar vi på innehållet utifrån de givna frågeställningarna, men också utifrån de frågor som du utformat. Vi bedömer din förmåga att utifrån litteraturen skapa en bild av vad som hände under Kalla Kriget och vilka som var inblandade samt konsekvenser av konflikten i dåtid och i nutid ur ett ekonomiskt-, politiskt- och socialt perspektiv, se matris. Vi tittar på hur du redogjort för metod och källor samt hur du arbetat med att kontrollera källornas trovärdighet och relevans för uppgiften.

Sv/SvA: Vi bedömer din uppsats utifrån funktion och språklig korrekthet. Vi tittar på hur du följt instruktionerna för uppgiften samt hur väl du arbetat med att följa modellen för uppsatsen. Vidare bedömer vi textens språkliga variation, flöde och sammanhang. I inledning-, diskussion- och sammanfattningsdel tittar vi på din förmåga att framföra resultat och åsikter baserade på fakta och hur du lyckas knyta ihop dina åsikter med dessa fakta.


Läroplanskopplingar

Kalla krigets konflikter, Sovjetunionens sönderfall och nya makt förhållanden i världen.

FN, nordiskt samarbete och framväxten av Europeiska unionen (EU).

Aktuella konflikter i världen och historiska perspektiv på dessa.

Hur historiska källor och berättelser om en familjs eller släkts historia speglar övergripande förändringar i människors levnadsvillkor.

Hur historia kan användas för att skapa eller stärka nationella identiteter.

Hur historia kan användas för att förstå hur den tid som människor lever i påverkar deras villkor och värderingar.

Vad begreppen kontinuitet och förändring, förklaring, källkritik och identitet betyder och hur de används i historiska sammanhang.

Några historiska begrepp, till exempel antiken, mellankrigstiden, efterkrigstiden och kalla kriget samt olika syn på deras betydelser.

Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och ge­stalter under olika tidsperioder.

Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folk­ mord.

Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i.

Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då enkla samband mellan olika tidsperioder.

Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra enkla och till viss del under­byggda slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställning­ ar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Matriser i planeringen
svenska/so Faktauppsats
Uppgifter
Mall för faktauppsats
Litteraturlista
Filmer

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback