Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Dramatisera sagor

Skapad 2017-05-09 14:52 i Gullstensskolan yngre Gullspång
Vi kommer att läsa, lyssna till och skriva sagor. .
Grundskola 6 Svenska
Fram till sommarlovet kommer ni/eleverna att arbeta med sagor på olika sätt. Arbetsområdet kommer avslutas med att eleverna i smågrupper kommer att få dramatisera en saga för resten av klassen.

Innehåll

Syfte

Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att du utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska du ges förutsättningar att utveckla ditt tal- och skriftspråk så att du får tilltro till din språkförmåga och kan uttrycka dig i olika sammanhang och för skilda syften.

Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier. Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra. 

De förmågor du tränar under detta arbetsområde är att

Konkretisering

Du kommer att få träna på att

 • hitta strategier för att skriva och dramatisera en saga med anpassning till dess typiska uppbyggnad och språkliga drag.
 • använda din muntliga förmåga. Dels till att förmedla dina åsikter kring vilken saga som ni ska dramatisera och skriva ett fungerande manus tillsammans samt att dramatisera den för klassen

Du kommer att få lära dig mer om

 • sagors budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med miljö- och personbeskrivningar.
 • hur pojkar/flickor framställs i sagorna och hur det har ändrats genom åren
 • hur man samarbetar och planerar ett framträdande

Undervisning

Du kommer att få lyssna på, läsa och titta på  sagor.Genom övningarna kommer du att upptäcka sagans grundstruktur och dess symboler. Detta har du nytta av när ni tillsammans ska göra en ny tolkning av en gammal saga. Kanske från någon annan karaktärs perspektiv eller med ett annat slut. Tillsammans ska ni i gruppen förbereda er och spela upp er saga för oss i klassen.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
  Sv
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: