Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Blommor, pollinering och fröspridning

Skapad 2017-05-09 21:16 i Ormkärrskolan Västerås Stad
Vi pratar om hur blommor är uppbyggda. Vad blommans delar heter, hur de pollineras och hur nya blommor bildas. Vi kommer att titta på arter.
Grundskola 5 Biologi
Ni kommer få lära er hur blommor är uppbyggda och vad delarna heter. Ni kommer få arbeta på ett undersökande arbetssätt. Några arter kommer vi titta närmare på. Ni kommer få lära er om pollinering och hur frön kan spridas.

Innehåll

Lektionsinnehåll och vad som kommer att bedömmas

Vi ska ta reda på hur en blomma är uppbyggd och hur den ser ut genom att arbeta undersökande. Vi kommer titta närmare på några arter och

hur ett frö blir en blomma och sen hur det bildas frön igen. Ni ska få lära er namn som ståndare, pistill, knapp, märke, pollinering osv.

Vi ska prata om fotosyntesen och vad det är som gör att blommor växer.

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.
  Bi  4-6
 • Enkla fältstudier och experiment. Planering, utförande och utvärdering.
  Bi  4-6
 • Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas.
  Bi  4-6
 • Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.
  Bi  4-6

Matriser

Bi
Blommor, pollinering och fröspridning

Du är inte där ännu
Du klarar uppgiften med viss säkerhet.
Du klarar uppgiften med säkerhet
Blommans delar
Du visar att du har förståelse för blommans delar och kan namnge de flesta som vi har pratat om.
Du visar att du har god förståelse för blommans delar och kan namnge alla delar vi pratat om.
Fröspridning och pollinering
Du visar att du har förståelse för hur blommor pollineras och kan på ett enkelt sätt redogöra för detta. Du kan redogöra för hur frö sprids och ge exempel på flera sätt som de kan spridas på.
Du visar att du har god förståelse för hur blommor pollineras och kan redogöra för detta. Du kan redogöra för hur frön sprids och kan ge flera exempel på hur det kan gå till.
Fotosyntesen
Du visar att du har förståelse för vad fotosyntesen är genom att kunna förklara vad den gör. Du kan namnge några av de mekanismer som ingår.
Du visar att du har god förståelse för vad fotosyntesen är genom att förklara vad den gör samt att du kan namnge alla mekanismer som ingår.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: