Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Moderna språk - språkval

·

Årskurs:

6

TYSKA åk 6

Gammal, Trelleborg - slutgallrad · Senast uppdaterad: 7 september 2017

Tyska i årskurs 6 - de första smakproven på ett nytt språk.

Syfte

Centralt innehåll

Konkretiserade mål

Vilka förmågor ska tränas?

De förmågor som ska tränas i åk 6 är (anpassade till årskursen):

  • muntlig förmåga
  • skriftlig förmåga
  • läsförståelse
  • hörförståelse

Undervisningen

Hur ska förmågorna tränas?

Muntlig förmåga: genom deltagande i klassrumsövningar, par- eller gruppsamtal (dialoger). Exempel är att kunna berätta om sig själv och sin familj eller andra personer, tala om hur man mår, berätta i vilken månad något infaller, berätta vad man tycker om eller inte tycker om, tala om kläder m.m.

Skriftlig förmåga: genom deltagande i individuella uppgifter (även hemuppgifter) som lämnas in för bedömning. Exempel är att skriva om olika personer, återberätta i kort form om en text ur boken. Även stavning av glosor kommer in i denna del.

Läsförståelse: genom deltagande efter att klassen läst en text/dialog, till exempel att kunna svara på innehållsfrågor eller att kunna återberätta vad texten handlat om.

Hörförståelse: genom deltagande efter en avlyssnad text, till exempel genom att svara på innehållsfrågor eller att kunna återberätta vad texten handlat om.

Det är väldigt viktigt att varje elev är aktiv på lektionerna och kommer väl förberedd till varje lektionspass. 

Bedömning

Vad? Det som bedöms är dels den muntliga insatsen på lektioner, genom besvarande av frågor, deltagande i samtal osv. Sedan bedöms också uppgifter som lämnas in i skriftlig form, t.ex läxförhör eller gjorda uppgifter.

När? Bedömning sker kontinuerligt i matrisen nedan under terminens gång. Vissa delar är inte ifyllda från början, men bedömning kommer. Andra delar får nya bedömningar när det skett en förändring. Det kan också tillkomma matriser på enskilda uppgifter. 

Betyg? Bedömning i form av betyg förekommer inte i åk 6. Bedömningen här ger istället information om vilka styrkor och svagheter man har så att man kan arbeta på att skapa en så stabil grund i tyskan som möjligt inför högstadiet.


Läroplanskopplingar

förstå och tolka innehållet i talat språk och olika slags texter,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

använda språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådda,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang, och

reflektera över livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där språket används.

Ämnesområden som är välbekanta för eleverna.

Vardagliga situationer, intressen, personer, platser, aktiviteter och händelser.

Olika former av samtal, dialoger och intervjuer.

Berättelser och annan fiktion även i talad eller dramatiserad form samt sånger och dikter.

Strategier för att uppfatta betydelsebärande ord och sammanhang i talat språk och texter, till exempel att anpassa lyssnande och läsning till framställningens form och innehåll.

Språkliga företeelser som uttal, intonation, grammatiska strukturer, stavning och interpunktion i det språk som eleverna möter.

Hur ord och fasta språkliga uttryck, till exempel artighetsfraser och tilltalsord, används i texter och talat språk i olika situationer.

Språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd när språket inte räcker till, till exempel omformuleringar.

Språkliga företeelser för att förtydliga och berika kommunikationen som uttal och intonation, stavning och interpunktion, artighetsfraser och andra fasta språkliga uttryck samt grammatiska strukturer.

Matriser i planeringen
TYSKA åk 6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback