Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik

·

Årskurs:

8 - 9

Lego mindstorms

Maserskolan, Borlänge · Senast uppdaterad: 15 maj 2017

Sista lektionerna för terminen ska vi arbeta med Lego Mindstorms. Med Lego Mindstorms kan du lära dig att designa, bygga, programmera och testa robotar. Du kommer att använda dator med Mindstorms programvara för att utveckla program som sedan laddas ned till en robot som ska genomföra de uppdrag du ska lösa. Din programmering styr hur roboten beter sig. Programmera, identifiera, analysera och lösa problem? Här får du chansen att prova på allt detta. Du ska dessutom skriva en kort skriftlig inlämning, se nedan.

Syfte

Tekniska lösningar har i alla tider varit betydelsefulla för människan och för samhällens utveckling. Drivkrafterna bakom teknikutvecklingen har ofta varit en strävan att lösa problem och uppfylla mänskliga behov. I vår tid ställs allt högre krav på tekniskt kunnande i vardags- och arbetslivet och många av dagens samhällsfrågor och politiska beslut rymmer inslag av teknik. För att förstå teknikens roll för individen, samhället och miljön behöver den teknik som omger oss göras synlig och begriplig.

Undervisning

  • genomgångar av lärare
  • filmer på youtube för att lära mer om programmering (och användande av sensorer)
  • projektarbete i grupp om 2-3 elever
  • gruppdiskussioner

Du får lära dig att programmera en EV3-robot, (använda sensorer om du hinner). Göra utmaningar i form av att klara uppdrag på bland annat en robotbana och problemlösning med hjälp av legoroboten.

Skriftlig inlämning: reflektera kring robotar och användning av robotar. Varför tror du människan har uppfunnit robotar? Hur har robotar använts historiskt? Hur används de idag? Vad tror du om framtiden? Hur har robotteknik möjliggjort vetenskapliga upptäckter? Vilka kan konsekvenserna bli om människan fortsätter att utveckla och använda olika typer av robotar?

Du ska lära dig mer om följande centrala innehåll i teknik:

Redovisning och bedömning

Dina kunskaper redovisas praktiskt och med en inlämningsuppgift. Bedömning sker enligt kunskapskraven i matrisen nedan.

 


Läroplanskopplingar

identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion,

identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar,

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer,

Tekniska lösningar för styrning och reglering av system. Hur mekanisk och digital teknik samverkar, till exempel i värme- och ventilationssystem.

Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.

Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning. Hur faserna i arbetsprocessen samverkar.

Egna konstruktioner där man tillämpar styrning och reglering, bland annat med hjälp av programmering.

Dokumentation i form av manuella och digitala skisser och ritningar med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt dokumentation med fysiska och digitala modeller. Enkla, skriftliga rapporter som beskriver och sammanfattar konstruktions- och teknikutvecklingsarbete.

Matriser i planeringen
Teknik, robot åk 8
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback