Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

Fantasy

Streteredsskolan, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 17 maj 2017

Var möts häxor och troll, feer och prinsessor? Var finns det talande djur, förtrollade skogar och bortglömda slott? var är huvudpersonen ofta ett barn som får ett uppdrag men råkar ut för massor av äventyr med olika hinder på vägen? - Jo, i fantasyns fantastiska värld. Vi tar oss genom magiska passager och kastar oss in i fantasyvärlden och tar oss vidare mot att skriva en inledning till en egen fantasyberättelse.

 

 

 

 

Undervisning - detta kommer vi att arbeta med:

Vi inleder arbetsområdet med att prata om vad som är typiska drag hos fantasyberättelsen. Vi går igenom nya ord och begrepp kopplat till genren.
Ni kommer att läsa en fantasy bok tillsammans. Under läsningens gång kommer vi också att ta upp och förklara ord som kan vara svåra att förstå.

Ni kommer få en läsläxa och skriva bloggar. 

Förutom läsning kommer vi att jobba med olika skrivuppgifter.  Vi avslutar arbetsområdet med att skriv en bokrecension, ge respons på varandras texter och bearbeta dem utifrån responsen.

Ni kommer att redovisa era fantasy bokrecension inför klassen.

Dessa delar av ditt arbete kommer att bedömas

Jag kommer att bedöma din förmåga att muntligt och skriftligt kunna redogöra för fantasyns särdrag. Jag tittar också på din förmåga att läsa med flyt  samt hur väl du förstår innehållet och kan delta i diskussioner kring det vi läser.

I din inledning till fantasyberättelsen tittar jag på hur du använder språket när det gäller stavning, ordförråd, meningsbyggnad och skiljetecken. Jag tittar också på hur väl anpassar din inledning till genren och hur du kan bearbeta din text utifrån respons du får av mig och någon klasskamrat.

 

Utvärdering

 Jag kommer att fylla i matrisen nedan och ge er muntlig feedback. Ni kommer att få utvärdera er arbetsinsats genom en skriftlig utvärdering.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

välja och använda språkliga strategier,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Matriser i planeringen
Matris Unikum Sv A åk 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback