Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sex och samlevnad

Skapad 2017-05-17 14:04 i Resursenhet Pil Uppsala
Grundskola 7 – 9 Biologi
Hur fungerar preventivmedel? Varför får man stånd? Hur fungerar snippor och snoppar? Vilka könssjukdomar finns?

Innehåll

Beskrivning

Under momentet kommer vi att prata om preventivmedel. Ni kommer att få lära er om vilka könssjukdomar vi kan drabbas av och om de beror på virus eller bakterier.

Konkreta mål

Eleven ska kunna berätta om några könssjukdomar.

Eleven ska kunna beskriva hur något preventivmedel fungerar. 

Eleven ska kunna redogöra för könsorganens delar och byggnad

 

Språkligt fokus

Språkligt fokus kommer att vara att diskutera och resonera.

 

Bärande begrepp

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter på individnivå, på global nivå och i ett historiskt perspektiv.
  Bi  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.
  Bi  E 9
 • Eleven har grundläggande kunskaper om evolutionsteorin och andra biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp, modeller och teorier.
  Bi  E 9
 • Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom, sexualitet och ärftlighet och visar då på enkelt identifierbara samband som rör människokroppens byggnad och funktion.
  Bi  E 9
 • Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med utvecklade motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.
  Bi  C 9
 • Eleven har goda kunskaper om evolutionsteorin och andra biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa med relativt god användning av biologins begrepp, modeller och teorier.
  Bi  C 9
 • Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom, sexualitet och ärftlighet och visar då på förhållandevis komplexa samband som rör människokroppens byggnad och funktion.
  Bi  C 9
 • Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med välutvecklade motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.
  Bi  A 9
 • Eleven har mycket goda kunskaper om evolutionsteorin och andra biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa och något generellt drag med god användning av biologins begrepp, modeller och teorier.
  Bi  A 9
 • Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom, sexualitet och ärftlighet och visar då på komplexa samband som rör människokroppens byggnad och funktion.
  Bi  A 9

Matriser

Bi
Sex och samlevnad

Nivå 1
Underlag saknas för bedömning.
Nivå 2
Elevens kunskaper bedöms vara mycket begränsade.
Nivå 3
Elevens kunskaper bedöms vara till viss del godtagbara.
Nivå 4
Elevens kunskaper bedöms vara till övervägande del godtagbara.
Nivå 5
Elevens kunskaper bedöms vara godtagbara.
Nivå 6
Elevens kunskaper bedöms vara goda.
Nivå 7
Elevens kunskaper bedöms vara mycket goda.
Aspekt 1
Eleven ska kunna berätta om några könssjukdomar.
Aspekt 2
Eleven ska kunna beskriva hur något preventivmedel fungerar.
Aspekt 3
Eleven ska kunna redogöra för könsorganens delar och byggnad.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: