Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Skogens djur & Allemansrätt

Skapad 2017-05-17 14:54 i Regnbågen Grundsärskolan Falköping
Genom film, böcker och upplevelser lära sig mer om svenska skogen. Vilka djur som finns i skogen samt lätt fakta om de olika djuren. Att få lärdom om allemansrätten, vad är det och vilka regler finns det i skogen. Varje måndag presenteras ett nytt djur genom att titta på film eller bok. Sedan går vi ut i naturen och pratar om temat. Ibland leta efter "gömda" djur i skogen, plocka skräp, utflykter till Mösseberg m.m. På fredag avslutar vi veckans djur genom att färglägga bilder av djuren. Sedan klistrar vi in bilden i "min djur bok" och eleven får berätta och skriva ner vad vi lärt oss under veckan.
Grundsärskola 1 – 9 Svenska Naturorienterande ämnen Bild Kommunikation Verklighetsuppfattning
Att få kunskap om djuren som lever i svenska skogar. Att lära sig om allemansrätten, vad det är och vad den innehåller.

Innehåll

Genom film, böcker och upplevelser lära sig mer om svenska skogen. Vilka djur som finns i skogen samt lätt fakta om de olika djuren. Att få lärdom om allemansrätten, vad är det och vilka regler finns det i skogen.

Varje måndag presenteras ett nytt djur genom att titta på film eller bok. Sedan går vi ut i naturen och pratar om temat. Ibland leta efter "gömda" djur i skogen, plocka skräp, utflykter till Mösseberg, prata om årstiderna och vilka djur som finns just då, utflykter till Mösseberg och andra platser, m.m.

På fredag avslutar vi veckans djur genom att färglägga bilder av djuren. Sedan klistrar vi in bilden/bilderna i "min djur bok" och eleven får berätta och skriva ner vad vi lärt oss under veckan.

 

 

Uppgifter

 • Min djur bok

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Växter och djur, deras namn, livsvillkor och levnadsmiljöer.
  VEU  1-9
 • Återkommande mönster i naturen, till exempel dygn, årstider och vädertyper. Hur detta kan påverka människor, djur och växter.
  VEU  1-9
 • Hur människans olika val och handlingar kan påverka naturen och miljön och vad detta innebär för en hållbar utveckling, till exempel källsortering och val av färdmedel.
  VEU  1-9
 • Teckning, måleri, modellering och konstruktion.
  Bl  1-6
 • Presentation och utvärdering av eget bildskapande.
  Bl  1-6
 • Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras.
  NO  1-6
 • Kunskapskrav
 • Utifrån upplevelser i närmiljön kan eleven urskilja och reagera på några egenskaper hos växter och djur.
  VEU   9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: