Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Fältstudier - Sårbara platser i din omgivning

Skapad 2017-05-18 09:31 i Laröds skola Helsingborg
Grundskola 7 – 9 Geografi
I det här arbetsområdet kommer ni tillsammans i grupper att få undersöka er omgivning och fundera på om det finns några sårbara platser här.

Innehåll

Du kommer att få utnyttja det vackra vädret till att utforska vår omgivning. Du ska i ett grupparbete använda kartor i en undersökning av ett område som kan vara sårbart av någon anledning. Resultatet ska redovisas i en presentation. Gruppen får själv bestämma om det ska bli en film, en Google-presentation eller t ex en Prezi. 

Uppgiften är att hitta en plats som är sårbar, förklara varför den är det, visa på kartor och förklara med hjälp av geografiska begrepp. Ni kan behöva fotografera, använda olika typer av geografisk information och kanske t o m läsa i gamla nyheter. Allt beror på vilken plats och vilken typ av sårbarhet ni väljer. Lycka till!

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och
  Ge
 • värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling.
  Ge
 • Centralt innehåll
 • Fältstudier av natur- och kulturlandskap, till exempel av samhällsplanering i närsamhället.
  Ge  7-9
 • Kunskapskrav
 • Vid fältstudier använder eleven kartor och andra verktyg på ett ändamålsenligt och effektivt sätt.
  Ge  A 9

Matriser

Ge
Geografi på enklare svenska

F-nivå
E-nivå
C-nivå
A-nivå
Kartor och teorier
Du kan ännu inte använda teorier, kartor och andra källor för att undersöka omvärlden. Du diskuterar ännu inte om informationen och källorna är pålitliga och viktiga.
Du kan använda teorier, kartor och andra källor på ett ganska bra sätt för att undersöka omvärlden. Du diskuterar på ett enkelt sätt om informationen och källorna är pålitliga och viktiga.
Du kan använda teorier, kartor och andra källor på ett bra sätt för att undersöka omvärlden. Du diskuterar på ett utvecklat sätt om informationen och källorna är pålitliga och viktiga.
Du kan använda teorier, kartor och andra källor på ett mycket bra sätt för att undersöka omvärlden. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt om informationen och källorna är pålitliga och viktiga.
Fältstudier
Du kan ännu inte använda kartor och andra verktyg när du gör fältstudier.
Du kan använda kartor och andra verktyg på ett ganska bra sätt när du gör fältstudier.
Du kan använda kartor och andra verktyg på ett bra sätt när du gör fältstudier.
Du kan använda kartor och andra verktyg på ett mycket bra sätt när du gör fältstudier.
Ett hållbart samhälle
Du kan ännu inte diskutera ekologiska, ekonomiska och sociala frågor om hållbar utveckling. Du ger ännu inte förslag på vad man kan göra bättre och hur det kan påverka människan, samhället och
Du kan diskutera ekologiska, ekonomiska och sociala frågor om hållbar utveckling. Du ger enkla förslag på vad man kan göra bättre och hur det kan påverka människan, samhället och naturen.
Du kan diskutera ekologiska, ekonomiska och sociala frågor om hållbar utveckling. Du ger utvecklade förslag på vad man kan göra bättre och hur det kan påverka människan, samhället och naturen.
Du kan diskutera ekologiska, ekonomiska och sociala frågor om hållbar utveckling. Du ger välutvecklade förslag på vad man kan göra bättre och hur det kan påverka människan, samhället och naturen.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: