Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

STARK - Kamratskap

Skapad 2017-05-19 13:37 i Svaleboskolan F-3 (nedlagd) Lunds för- och grundskolor
Grundskola F – 9
STARK - Kamratskap

Innehåll

Metod:

Hur är en bra kompis? 

Barnen delas in i mindre grupper. Vi ställer två frågeställningar (se nedan) som de får diskutera och komma fram till en lösning på. Frågeställningarna handlar om konflikter som vi pedagoger märker ofta förekommer.

Kajsa och Stina ska leka efter skolan, men under skoltiden vill även Anna vara med och leka men det får hon inte för de ska leka hela dagen. Hur löser vi detta problem?

Pelle, Arvid, Jacob och Alex spelar king-out. Arvid missar bollen och de andra ropar i kör att han är ute. Arvid tycker inte att han är ute för Pelle sköt en taskig höjding. Förra rasten sköt Arvid en höjding mot en annan kompis som då åkte ut. De blir alla ovänner med Arvid som springer argt där ifrån. Hur löser vi detta problem? 

Syfte:

Att kunna förutse andras känslor är viktigt för att kunna ta andras perspektiv. Att utveckla sin empatiska förmåga. 

 

Mål: 

Vi vill att barnen ska vara hjälpsamma mot varandra och kunna ta hänsyn till hur kompisen känner. 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Samtala, lyssna, ställa frågor samt framföra egna tankar, åsikter och argument om olika områden, till exempel etiska frågor och vardagliga händelser.
  Gr lgr11  -
 • Ord och begrepp som uttrycker behov, känslor, kunskaper och åsikter. Hur ord och yttranden kan uppfattas av och påverka en själv och andra.
  Gr lgr11  -
 • Normer och regler i elevernas vardag, till exempel i lekar och spel, och varför regler kan behövas.
  Gr lgr11  -
 • Demokratiska värderingar och principer, i sammanhang som är bekanta för eleverna. Hur gemensamma beslut kan fattas och hur konflikter kan hanteras på ett konstruktivt sätt.
  Gr lgr11  -
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: