Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

3 - 4

Drama

Axonaskolan, Grundskolor · Senast uppdaterad: 22 maj 2017

Skriva och framföra en pjäs

Ni ska i grupper skriva ett manus, träna in och framföra en pjäs. 

Vi gör en gemensam tidsplanering på när manuset ska vara klart och sen när pjäsen borde vara inövad. Annars så har ni i gruppen fria händer att använda er fantasi för att få ihop en så bra pjäs som möjligt.

Ni bedöms på ert sätt att gemensamt skriva ihop ett manus, använda varandras ideer och hjälper varandra framåt. Hur ni använder text och tal för att få ihop en pjäs och kunna med hjälp av gester och röst berätta en historia.


Läroplanskopplingar

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Enkla former för textbearbetning, till exempel att i efterhand gå igenom egna och gemensamma texter och göra förtydliganden.

Muntliga presentationer och muntligt berättande om vardagsnära ämnen för olika mottagare. Bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel som kan stödja presentationer.

Hur ord och yttranden uppfattas av omgivningen beroende på tonfall och ords nyanser.

Skillnader mellan tal- och skriftspråk, till exempel att talet kan förstärkas genom röstläge och kroppsspråk.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback