Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Jä VT17 Åk 8 Sv Reportage Huset mittemot 8a LJ

Skapad 2017-05-22 16:02 i Järnåkraskolan 4-9 Lunds för- och grundskolor
Grundskola 8 Svenska
Du är journalist och har bestämt dig för att göra ett reportage om Uddviken. Fundera ut vilken vinkel du vill ha och bege dig in i boken och intervjua personerna.

Innehåll

Mål för elev

Målet med arbetsområdet är att du ska lära dig att skriva ett reportage.

 

 

Innehåll

Arbetsområdet avser kunskapsområdet Läsa och skriva.

Genomförande

  • Vi går igenom vad som är typiskt för ett reportage
  • Vi läser olika slags reportage
  • Vi repeterar vad det innebär att skriva gestaltande
  • Vi går igenom hur du kan beskriva miljöer och personer i ett reportage
  • Vi repeterar skrivregler

Bedömning

 

Du skriver  ett reportage med utgångspunkt i Huset mittemot.   

Kursplanemål

Genom undervisningen i ämnet svenska ska eleverna …

utveckla sin förmåga att formulera sig och kommunicera i skrift

 

Matriser

Sv
SKRIVA REPORTAGE

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Innehåll
sakligt innehåll varvat beskrivningar, fakta och intervjuer varvat citat med att återberätta fått med dig själv
Du följer instruktionen för uppgiften och utgår i viss mån från boken. Dina tankegångar framgår. Ditt reportage innehåller enkla gestaltande beskrivningar t.ex. av personer och miljö. Du behandlar ämnet för ditt reportage på ett enkelt sätt, t.ex. genom att återberätta.
Du följer instruktionen för uppgiften och utgår relativt mycket från boken. Dina tankegångar framgår tydligt. Ditt reportage innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar t.ex. av personer, miljöer och sinnesintryck. Du behandlar ämnet för ditt reportage på ett utvecklat sätt, t.ex. genom att växla mellan fakta, beskrivning och intervjuer.
Du följer instruktionen för uppgiften och utgår från boken. Dina tankegångar framgår tydligt. Ditt reportage innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar t.ex. av personer, miljöer och sinnesintryck. Du behandlar ämnet för ditt reportage på ett välutvecklat och nyanserat sätt, t.ex. genom att växla mellan fakta, beskrivning och intervjuer och genom att resonera nyanserat samt att ta in flera perspektiv.
Struktur och textbindning
rubrik ingress styckeindelning inledning avslutning
Texten är i huvudsak sammanhängande och har enkel textbindning.
Texten är sammanhängande och har utvecklad textbindning t.ex. är det lätt att följa då du binder samman fakta beskrivning och intervjuer. Texten har en struktur som passar ett reportage t.ex. att du använder rubrik, ingress och brödtext. Din text är styckeindelad.
Texten är sammanhängande med välutvecklad textbindning t.ex. är det lätt att följa då du binder samman fakta beskrivning och intervjuer. Texten är välstrukturerad, t.ex. genom konsekvent genomförd styckeindelning och effektiv rubrik, ingress och brödtext.
Språk, stil och normer
beskrivit med sinnena skrivit i presens
Ordvalet är enkelt. Meningsbyggnaden fungerar i huvudsak. Tempus fungerar i huvudsak. Du följer i huvudsak normer för stavning, stor bokstav, punkt, komma och andra skiljetecken.
Ordvalet är varierat och passande, t.ex. med lekfulla sätt att beskriva det du ser och upplever Meningsbyggnaden är relativt väl fungerande och varierad, t.ex. genom att du har både korta och långa meningar, använder bisatser och inleder meningarna på olika sätt. Tempus fungerar relativt väl. Du följer relativt väl normer för stavning, stor bokstav, punkt, komma och andra skiljetecken.
Språket är varierat, träffsäkert och lyfter texten. Meningsbyggnaden är väl fungerande och varierad, t.ex. genom att du har både korta och långa meningar, använder bisatser och inleder meningarna på olika sätt. Tempus fungerar väl. Du följer väl normer för stavning, stor bokstav, punkt, komma och andra skiljetecken.
Helhetsbedömning
Innehåll och form i din text fungerar i huvudsak som ett reportage.
Innehåll och form i din text fungerar relativt väl som ett reportage.
Innehåll och form i din text fungerar väl som ett reportage.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: