Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 5

Nyckelpigan verksamhetsreflektion v. 18-22

Vallhamra förskola, Partille · Senast uppdaterad: 25 oktober 2021

Vi fortsätter med vårt vårtema när naturen vaknar i Sävedalen och vi kan se hur naturen vecklar ut sig och står i full blom. Hur ser trädens olika blad ut? Vilka insekter har vaknat? Vilka fåglar kan vi se?

Var är vi?

Just nu upptäcker vi naturen tillsammans och ser hur den utvecklas och förändras för varje dag som går. Nya insekter tittar fram, fåglar ruvar på taken och i buskarna finns många olika småkryp. Våra växter som vi har planterat har börjat ta fart ordentligt och vill hjälps åt att vattna och hålla dem vid liv.

Vart ska vi?

Vi vill att barnen ska se hur livet vaknar efter en lång vinterdvala och hur kretsloppet fungerar i naturen som gör att den vaknar år efter år. Vi vill att barnen ska se sambanden i naturen och vissa utvecklingsstadier som vissa delar i vår natur går igenom. Vi vill att barnen ska få uppleva naturen på olika sätt genom att undersöka, återberätta och återskapa det vi upplevt tillsammans. 

 

 

 

Hur gör vi?

Vi kommer att undersöka naturen på olika sett:

  • Vi går minst en gång i veckan till skogen där vi söker efter vårtecken med luppar eller med blotta ögat.
  • Vi undersöker och jämför olika blad från träden och lär oss deras namn.
  • Vi har planterat tomater och potatis som vi gemensamt sköter om och ser dem växa. Alla barn har egen egen tomatplanta att sköta om.
  • Vi diskuterar vad en växt behöver för att leva och växa sig större.
  • Vi har planterat buskar på gården i höstas som nu börjar knoppa. Dessa sköter vi om tillsammans och undersöker dagligen.
  • Vi har en fågelbok vid fönstret där vi kan kolla upp fåglar vi ser på gården och så pratar vi om var de har bott (om det är flyttfåglar) under vinter
  • I samlingar eller i smågrupper delar vi med oss om vad vi har sett på våra utflykter eller andra erfarenheter vi har gjort kring våren.

Hur blev det?

 De första veckorna har varit ett tacksamt arbete då barnens naturliga nyfikenhet på dess omgivning har gett oss många spontana såväl som planerade möjligheter att på olika sätt undersöka naturens skatter. Vi fortsätter att följa naturen och dess utveckling i takt med att månaderna rullar fram.

 


Läroplanskopplingar

öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar,

respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö.

utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

ges förutsättningar för utveckling och lärande och samtidigt stimuleras att använda hela sin förmåga,

upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker,

ställs inför nya utmaningar som stimulerar lusten att erövra nya färdigheter, erfarenheter och kunskaper,

ges goda förutsättningar att bygga upp varaktiga relationer och känna sig trygga i gruppen,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback