Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia, Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Draken

Malmaskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 29 maj 2017

En helt vanlig dag i livet för ett barn under medeltiden. Inget märkvärdigt med det. Eller? Följ med på denna spännande berättelse där vi får möta både medeltida människor och en och en annan drake!

Under sex veckor arbetar vi med vårt sista skrivprojekt: Draken! Det är en kapitelbok som sträcker sig över sex stycken kapitel och utmanar både elevernas fantasi, följa anvisningar, förkunskap kring medeltiden samt deras berättandekonst gällande strukturen för berättande texter. De har fritt spelrum i textskapandet utöver ca 5 punkter som ska följas i varje kapitel. De har också fått veta att de nu ska använda all kunskap de samlat under åk 4 för att skriva en så välarbetad text som möjligt utifrån:

1. Strukturen för en berättande text.

2. Målande beskrivningar, av både miljön och karaktärerna.

3. Utfyllning. Att få med mer än enbart de nödvändiga punkterna. För att få en levande text behövs mer information än enbart det där som absolut måste vara med. Läsaren önskar närma sig karaktärerna, vad tänker de, hur är de som personer o.s.v

4. Användning av skiljetecken och talsträck.

5. Stavning/särskrivningar.

Eleverna har också fått arbeta med elevfeedback, då de läst ett kapitel var och gett två stjärnor (två positiva saker med texten) och en önskan (vad man kan utveckla i sin text). De har också fått lärarfeedback som ska användas för att rannsaka sin text och utveckla den. De har sedan fått göra feedback till sig själv med samma mall.


Läroplanskopplingar

kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt,

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Draken

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback