Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

NTA - Rörelse och konstruktion

Skapad 2017-05-29 22:41 i Surteskolan Ale
Vi ska arbeta med Rörelse och konstruktion där vi kommer att bygga och konstruera fordon efter egna idéer. Vi kommer också att bygga efter ritningar. Vi kommer att bygga bilar som ska kunna förflytta sig på olika sätt och vi ska också kunna ha last på några av våra bilar. Till vår hjälp har vi NTA-lådor med material.
Grundskola 5 – 6 Fysik Teknik
Du får bygga, konstruera, sätta ihop olika delar för att kontrollera rörelser hos dina olika fordon. Du får uppleva hur du utvecklar din förmåga att påverka resultatet. Kanske ger detta intresse så att du kommer att utbilda dig till ett jobb som du trivs med?

Innehåll

Syfte

Genom undervisningen i ämnet teknik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

  • identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion, 
  • identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar, 
  • använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer, 
  • värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö, och 
  • analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid.

Konkretisering av mål

Du ska : - kunna förklara olika krafter och rörelser, t.ex varför en bil stannar - kunna planera och utföra enkla konstruktioner - kunna berätta och skriva om det arbete vi gör med våra bilar(dokumentera) - kunna bygga efter en ritning

Arbetssätt

Vad? Vi kommer att bygga olika fordon. Vi kommer att undersöka hur det rör sig, när det är påverkat av olika krafter och hur tung last påverkar fordonet. Vi kommer att använda gummisnoddar för att få fart på våra fordon. Vi lär oss nya ord och begrepp inom fysik och teknik. Hur? Vi kommer att arbeta mycket laborativt. Vi bygger fordon och provar oss fram för att se hur de fungerar. Vi kommer att skriva, rita och ta bilder för att dokumentera det vi gör. Du kommer att få uppgifter som du ska arbeta med hemma. Du kommer att arbeta tillsammans med några i din klass i en liten grupp.

Bedömning

Vi kommer att bedöma din förmåga att: - bygga efter en ritning - dokumentera ditt eget arbete - förstå nya ord och begrepp - planera och utföra enklare konstruktioner

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: