Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Friluftsliv årskurs 5

Skapad 2017-06-13 13:41 i Vattholmaskolan Uppsala
friluftsliv för årskurs 5. Lektioner, vandring och avslutande återkoppling/utvärdering.
Grundskola 5 Idrott och hälsa
På idrottslektionerna kommer vi förbereda oss inför en cykel- och vandringsutflykt som vi genomför i slutet av perioden.

Innehåll

Att få vara i naturen är både roligt och avkopplande. I naturen kan vi tex leka, träna, bygga kojor och plocka svamp. I Sverige har vi allemansrätt vilket ger oss goda möjligheter att få ströva i naturen - men det ger oss också skyldigheter. Hur gör vi för att bevara vår fina natur? Vad betyder ledorden "inte störa och förstöra"?

Vi inleder läsåret med att utföra olika aktiviteter i skogen samt på skolgården kring temat friluftsliv. 

Vi kommer studera allemansrätten och vi kommer också arbeta med vad friluftsliv kan vara för någonting. I slutet av arbetsperioden kommer vi göra en utflykt med både cykling och vandring som kommer innehålla olika uppgifter.  Vi kommer också utvärdera vandringen där du som elev får visa dina kunskaper kring allemansrätten och hur vi bör förbereda oss och utföra en dag i naturen. Utvärderingen är skriftlig med möjlighet att genomföra den muntligt för de som behöver.

Cykelutflykten äger rum tisdagen den 10/9 för 5A och torsdagen 12/9 för 5B. Utvärderingen sker måndag 16/9 för båda klasserna.. 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv efter olika förhållanden och miljöer, och
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Lekar och andra fysiska aktiviteter i skiftande natur- och utemiljöer under olika årstider.
  Idh  4-6
 • Rättigheter och skyldigheter i naturen enligt allemansrätten.
  Idh  4-6

Matriser

Idh
Friluftsliv och utevistelse

Ej godtagbar
Godtagbar
God
Utvecklad
Förmåga
Genomföra aktiviteter utomhus
Eleven behöver mer kunskap för att genomföra olika aktiviteter i natur och utemiljö till olika förhållanden och till allemansrättens regler.
Eleven kan genomföra olika aktiviteter i natur och utemiljö med viss anpassning till olika förhållanden och till allemansrättens regler.
Eleven kan genomföra olika aktiviteter i natur och utemiljö med relativt god anpassning till olika förhållanden och till allemansrättens regler.
Eleven kan genomföra olika aktiviteter i natur och utemiljö med god anpassning till olika förhållanden och till allemans-rättens regler.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: