Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi

·

Årskurs:

5

Verklighetens kemi-magi

Kärna skola, Kungälv · Senast uppdaterad: 13 juni 2017

Varför är vissa ämnen sura? Vad är motsatsen till surt i kemins värld? Vad är en kemisk reaktion? Varför rostar en cykel snabbare i Kungälv än i Umeå? Kemi handlar om väldigt små delar, så små att man inte kan se dem. Men tillsammans kan de bygga allt omkring oss. De här små delarna kan sättas ihop på mängder av olika sätt och bilda massor av olika föreningar. Med dessa frågor och slutsatser studsar vi ut i kemins värld och studerar ämnens uppbyggnad och egenskaper med hjälp av laborationer, filmer och diskussioner.

 

Ur Lgr11, Syfte:

Undervisningen i ämnet kemi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om kemiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att undersöka omvärlden. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att ställa frågor om kemiska processer och materiens egenskaper och uppbyggnad utifrån egna upplevelser och aktuella händelser. Vidare ska undervisningen ge eleverna förutsättningar att söka svar på frågor med hjälp av både systematiska undersökningar och olika typer av källor. På så sätt ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar ett kritiskt tänkande kring sina egna resultat, andras argument och olika informationskällor. Genom undervisningen ska eleverna också utveckla förståelse för att påståenden kan prövas och värderas med hjälp av naturvetenskapliga arbetsmetoder

 

När vi arbetat klart med området skall du kunna:

  • förklara atomernas kretslopp och vad som menas med att "ingenting försvinner, allt finns kvar"
  • ge exempel på några grundämnen och vad de har gemensamt
  • förklara vad en kemisk reaktion är
  • ge exempel på ämnen som är lösliga i vatten
  • ge exempel på några ämnen som är basiska, neutrala eller sura och vad som skiljer dem åt
  • veta hur människan påverkar miljön med kemiska ämnen
  • genomföra, redovisa och dokumentera en laboration med naturvetenskapliga metoder

 

Begrepp att förstå och förklara:

atomer, molekyler, egenskap, fast, flytande, förångas, gasform, grundämne, kemisk förening, kemisk reaktion, kondensera, lösningsmedel, materia, pH-skala, smälta, sortera, syror

 

Så här kommer vi att arbeta med området:

  • Läsa artiklar och texter med anknytning till ämnet och samtala om innehållet
  • Se filmer och samtala om innehållet
  • Genomgångar
  • Göra undersökningar, dra slutsatser och dokumentera

 


Läroplanskopplingar

Enkel partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet. Partiklars rörelser som förklaring till övergångar mellan fast form, flytande form och gasform.

Indelningen av ämnen och material utifrån egenskaperna utseende, ledningsförmåga, löslighet, brännbarhet, surt eller basiskt.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Några metoder för att dela upplösningar och blandningar i deras olika beståndsdelar.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till kemi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Matriser i planeringen
Verklighetens kemi-magi
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback