Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

ENGELSKA (2) LÄSÅRET 2016/2017

Skapad 2017-06-15 16:31 i Rydsbergsskolan grundskola Lerum
Grundsärskola 6 – 9 Samhällsorienterande ämnen Engelska
Vi lär oss engelska

Innehåll

Arbetspass/Lektion om ca 30-70 MINUTER

 

Material;

Active Reading A

* Går igenom glosor tillsammans (tränar på uttal)

* Elev skriver glosor i sin glosbok

* Lärare läser text högt

* Elev läser text högt

* Elev översätter text

* Elev gör uppgifter i bok.

 

Eleven får också allmänna gloslistor där orden står på svenska (man viker papper och där finns orden på engelska) där man skall översätta till engelska. Bra att kunna smygtitta ibland då stavningen är svår.

Har också fått gloslistor baserade på Active Reading A för att alltid repetera.

 

Samtal

Vi har också tränat mycket att tala med varandra om olika saker - ex berätta om sig själv, om familjen var man bor etc.

 

Hörförståelse

Goal

Brittisk dramaserie på lätt engelska. Manni, en ung lovande fotbollsspelare från Latinamerika, kommer till England för att provspela i London Rangers. Att ta en plats i laget blir tufft och han skaffar sig både vänner och fiender.

Eleven ser på sin ipad med lurar. Serien är inte textad. Önskemål är att eleven återberättar vad som hänt under avsnittet. Återberättar muntligen eller skriftligen kort.

 

FILM

Vi ser på olika filmer som har ett budskap. Långfilm delas upp på två eller tre arbetspass. Vi talar om vad de handlar om.

MR STINK (Handledning finns)

Chloe ser Mr Stink varje dag, men hon har aldrig pratat med honom. Vilket inte är så konstigt, för han är en luffare, och han luktar väldigt illa. Men trots lukten visar sig Mr Stink vara en ovanligt bra vän, så Chloe bestämmer sig för att låta honom bo i familjens trädgårdsskjul. Samtidigt som Chloe kämpar för att hålla Mr Stink hemlig från sin fina familj - vilket inte är helt lätt, eftersom Mr Stink är en ganska krävande gäst - verkar Chloes pappa också ha något att dölja. Och det finns en till person med en alldeles enastående hemlighet - Mr Stink själv!

GRACIE

När femtonåriga Gracies storebror omkommer i en tragisk olycka, slås hennes familj i spillror. Men Gracie bearbetar sin sorg på ett oväntat sätt - hon bestämmer sig för att slåss om en plats i pojkarnas fotbollslag och uppfylla hennes brors högsta dröm. Utskrattad, motarbetad och förnedrad finner hon inom sig en styrka hon inte visste fanns. För Gracie vet att spelets regler snart kommer att ändra.

LEGENDEN FRÅN DJUPET

Mac följer med sin pappa på en arbetsresa till Kanada där pappan ska leta efter en unik oljeborr som förlorats i en djup sjö. Men Mac upptäcker snart att ett gigantiskt sjöodjur lever i sjön. Samtidigt börjar ett konkurrerande oljebolag att söka efter borren... "Legenden från djupet" är en saga som fångat publik från Japan till USA!

Filmen vann pris för bästa film på Stockholms filmfestival Junior 2006. Ett starkt äventyr för gammal som ung.

FELIX (Handledning finns)

13-åriga Felix drömmer om att bli saxofonist som sin bortgångne, men kända musikerpappa. Felix mamma avskyr tyvärr jazzmusik, som hon anser bär skulden för faderns alkoholmissbruk och död. Till Felix och hans mammas stora glädje vinner Felix en dag ett stipendium till en fin privatskola. Vad mamman inte har räknat med är att detta också leder till att talangfulle Felix får möjligheter att spela musik i orkestern. Dessutom lyckas Felix träna i hemlighet med sin pappas gamla bandmedlemmar. Filmen har liknats vid att vara en Billy Elliot fast med musik i stället för dans. En sak är säker, detta charmiga lyckopiller svänger på ett underbart sätt!

THE DUFF

Bianca är en självsäker tjej som går sista året på high school. När hon får höra att hon omnämns som DUFF (Designated Ugly Fat Friend) till sina mer eftertraktade vänner krossas hennes världsbild. För att återuppfinna sig själv och attrahera drömkillen Toby anlitar Bianca sin granne Wesley, en av skolans populäraste killar, som kärlekscoach. Skolans största mobbare Madison gillar inte alls att en DUFF umgås så nära hennes ex-pojkvän, men en hemsk viral video kan inte hindra barndomskompisarna Bianca och Wesley från att börja se på varandra med helt nya ögon och inse att alla är någons DUFF. Om självkänsla och insikten att alla duger som de är.

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: