Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik

·

Årskurs:

7 - 9

Vi testar att programmera

Hedeskolan Kattegatt, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 20 juni 2017

I det här arbetsområdet ska vi arbeta med Lego Mindstorms. Med Lego Mindstorms kan du lära dig att designa, bygga och programmera robotar. Du kommer att få använda en dator och Mindstorms programvara för att utveckla program som sedan laddas ned till en robot och styr hur den ska bete sig.

Syfte

Syftet med att arbeta med Mindstorms är att utveckla intresse för teknik och utveckla förmågan hos eleverna att ta sig an tekniska utmaningar på ett medvetet och innovativt sätt. Vidare att eleverna utvecklar kunskaper om hur man kan lösa olika problem och uppfylla behov med hjälp av teknik. Syftet är också att ge eleverna förutsättningar att utveckla egna tekniska idéer och lösningar. Inledningsvis i arbetet med Lego Mindstorms ska eleverna lära sig grunderna i programmering för att sedan känna sig trygga i att försöka lösa mer komplexa problem.


Centralt innehåll

Avsnittet vi läser har förankring i det centrala innehållet för år 7-9

Undervisning

Jag kommer visa och demonstrera hur programmet är uppbyggt och fungerar. Vi kommer att göra några övningar gemensamt så eleverna lär sig grunderna. Eleverna kommer till största delen samarbeta två och två i det praktiska arbetet. Eleverna kommer att få några problem att lösa där det finns flera möjliga lösningar. De ska efter detta:

  • Kunna programmera roboten att köra ett visst avstånd. 
  • Kunna programmera roboten att köra i fyrkant med hjälp av en loop.
  • Kunna bygga på ett verktyg på roboten.
  • Testa egna idéer för att förbättra robotens rörelser.

 

 

 

Bedömning

Bedömning sker dels i det praktiska arbetet du visar på lektionerna. Ni kommer att få praktiska uppdrag att lösa tillsammans.


Läroplanskopplingar

identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion,

identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar,

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer,

Tekniska lösningar för styrning och reglering av system. Hur mekanisk och digital teknik samverkar, till exempel i värme- och ventilationssystem.

Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.

Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning. Hur faserna i arbetsprocessen samverkar.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris Teknik 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback