Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4

Läslust, svenska!

Domnarvets skola, Borlänge · Senast uppdaterad: 21 juni 2017

Målet med detta arbetsområde är att Du ska få lust att läsa! Vi ska på ett spännande sätt upptäcka olika typer av litteratur, möta olika författare och läsa på olika sätt. Du ska få redskapen att utveckla din läsförmåga genom att lära dig använda olika lässtrategier.

 Arbetsområdets mål:

Under detta arbetsområde ska du få utveckla din läsning och din lust att läsa!

Du ska få möta olika typer av böcker och litteratur gemensamt med dina klasskamrater.

Du ska även få läsa olika skönlitterära böcker efter eget intresse. Du ska få öva dig i att reflektera och fundera över vad du läser, både muntligt och skriftligt. Du ska kunna återberätta handlingen  böcker och andra texter på ett förståeligt sätt för dina klasskamrater.Du ska få träna på att kunna följa angivna instruktioner för att utföra efterarbete med din lästa bok.

Du kommer att få lära dig om olika lässtrategier och utveckla redskap att läsa på olika sätt.

Undervisningens innehåll:

Du kommer få ta del av olika typer av litteratur på varierande sätt. Både genom egen läsning, högläsning, ljudböcker och bok/författarpresentationer.

Du kommer att få utveckla lässtrategier och få redskap att läsa olika typer av text.

Du kommer att få arbeta med reflektion och bearbetning av dina lästa böcker och texter på olika vis. Gemensamma diskussioner-parsamtal och egen reflektion. Vi kommer att samla de egna reflektionerna som boktips så att vi sedan kan dela med oss till varandra för att hitta nya favoritböcker!

Vi kommer att ha olika typer av läsutmaningar och mål.

Du ska genomföra en intervju av en vuxen och dennes läsintresse och få veta vilken litteratur denna har mött. Därigenom får vi lära oss om litteratur från olika tid.

Bedömning:

Din läsförståelse/förmåga att använda lässtrategier.

Din förmåga att sammanfatta och reflektera över det du läst.

Om och hur du han kännedom om några betydelsefulla författare och deras verk.

Din förmåga diskutera och muntligt redogöra för böcker och texter. Hur du beskriver din läsupplevelse.

 

 


Läroplanskopplingar

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett enkelt sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Matriser i planeringen
SVENSKA Lgr11 bedömningsmatris läsa och förstå
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback