Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

För världen i tiden

Skapad 2017-06-20 14:57 i Östergårdsskolan Halmstad
Eleverna kommer att vara indelade i grupper som får sig tilldelat ett geografiskt område i världen. I dessa grupper ska de söka information och diskutera fram det som är specifikt för kulturen i området. Detta ska sedan ligga till grund för formgivning av den klocka som varje elev själv ska tillverka, eleverna ska kunna förklara och motivera sina val under designprocessen. Man kan exempelvis utgå från färger, traditioner och symboler/mönster specifika för regionen.
Grundskola 7 – 9 Slöjd
Tillverkning av en klocka med olika kulturer som inspiration.

Innehåll

Eleverna delas i in i grupper, varje grupp tilldelas ett geografiskt område. De ska samla information och undersöka områdets estetiska och kulturella traditioner och inspireras av detta när de formger sin egna klocka. Varje elev får ett urverk med visare och gör sin egna klocka. Inspirationskällor kan exempelvis vara färger, mönster och traditioner specifika för regionen de fått tilldelad.

Uppgifter

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • tolka slöjdföremåls estetiska och kulturella uttryck.
  Sl
 • Centralt innehåll
 • Metall, textil och trä, deras kombinationsmöjligheter med varandra och med andra material, till exempel nyproducerade och återanvända material. Hur material kan kombineras med digital teknik.
  Sl  7-9
 • Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.
  Sl  7-9
 • Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering och hur delarna i arbetsprocessen samverkar och påverkar resultatet.
  Sl  7-9
 • Arkitektur, konst och design som inspirationskällor och förebilder vid bearbetning av egna idéer.
  Sl  7-9
 • Slöjd och hantverk i Sverige och andra länder som uttryck för etnisk och kulturell identitet.
  Sl  7-9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: