Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Så styrs Sverige

Skapad 2017-06-22 08:17 i Mörsils skola F-9 Åre
Grundskola 8 Samhällskunskap
Det är viktigt att vi som medborgare vet hur det demokratiska systemet fungerar i landet. Då kan vi själva delta i och påverka politiken. Det stärker demokratin om många bryr sig om det som händer i samhället och försöker vara med och påverka och förändra. Sverige är en parlamentarisk demokrati och monarki. Parlamentarisk demokrati betyder att all offentlig makt utgår från folket. Ett av kraven i ett demokratiskt samhälle är regelbundna, hemliga, allmänna val med lika rösträtt och vem som helst har rätt att bilda ett politiskt parti, gå på politiska möten och demonstrera. Sverige styrs genom riksdagen, regeringen och olika myndigheter.

Innehåll

Undervisning

Genomgångar, gruppdiskussioner/reflektioner, arbeta enskilt- och i grupp, film. Uppgifter, extra material tilldelas via Google classroom

Tidsplan

v.3-7

Examination

 Skriftligt prov: 

Onsdag 17/2-21

8a genomför provet på ordinarie SO lektion.

8c genomför provet under elevensval tiden, då det är enda tillfället vi träffas aktuell vecka.

 

Förväntat resultat

Efter momentet ska du;

  • Ha kunskap om demokratins olika nivåer i landet (kommun, landsting, riksdag/regering), samt dess roll/funktion för samhället/invånarna. 
  • Du ska känna till hur medborgarna kan vara med och påverka samhället?
  • Du ska ha kunskap om vad som krävs för ett politiskt parti att komma in i Riksdagen, samt vilka politiska partier som finns representerade i Riksdagen (2021).
  • Du ska känna till vad det krävs av ett land för att få kalla sig demokratiskt.
  • Du ska känna till "statschefens" roll i ett demokratiskt land med monarki vs republik.
  • Du ska ha kunskap om EU; hur det bildades, dagens arbete, samarbetet,  de 4 friheterna, eu parlamentet, ministerrådet, eu kommissionen, europeiska rådet.
  • Du ska känna till hur Sverige påverkas av och påverkar EU samarbetet.
  • Kunna använda/förstå ämnesspecifika ord; Demokrati, välfärd, ideologi  (socialism, liberalism, konservatism, nationalism). höger/vänster inom politiken, proportionella val, mandat, statschef, regeringschef, motioner, propositioner, budget, 4 procentspärren.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: