👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Min ekonomi!

Skapad 2017-08-06 21:37 i Getingeskolan grs Halmstad
Grundskola 9 Hem- och konsumentkunskap
Vi har nu arbetat med privatekonomi genom föreläsningar, film, gruppdiskussioner och övningar. Du har lärt dig ord och begrepp samt om vikten av att ha balans i sin ekonomi. Uppgiften handlar om att lära ut privatekonomi till någon som ska få sin första lön alternativt har problem med sin ekonomi.

Innehåll

 

Du ska nu göra en informationsvideo eller keynote där du lär andra om privatekonomi. Uppgiften handlar om att lära ut privatekonomi till någon som ska få sin första lön alternativt har problem med sin ekonomi. Filmen/keynoten ska vara ca 5 minuter. Arbeta ensam eller i par om två.

Använd dessa frågor som hjälp:

1. Varför det är så viktigt att ha en budget?

2. Vad händer om man inte har koll på sin ekonomi? Vilka negativa konsekvenser kan det få?

3. Vad händer om du har bra koll och följer din budget, vilka positiva konsekvenser kan det få?

 

Ord som ska finnas med: 

Budget

Utgifter

Avbetalning

Kredit

Snabblån

Ränta

Faktura

Inkasso

Kronofogden

Betalningsanmärkning

Utmätning

 

Du får självklart använda dig av fler ord och begrepp som du lärt dig.

Uppgifter

  • Min ekonomi

Matriser

Hkk
Hem- och konsumentkunskap år 7-9

Kunskapskrav i slutet av år 9.

F
E
C
A
Konsumtions-alternativ
Insats krävs.
Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då enkla resonemang med viss koppling till konsekvenser för privatekonomi.
Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då utvecklade resonemang med relativt god koppling till konsekvenser för privatekonomi.
Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då välutvecklade resonemang med god koppling till konsekvenser för privatekonomi.
Konsekvenser
Insats krävs.
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.