Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Moderna språk - elevens val, Biologi, Kemi

·

Årskurs:

4 - 6

Ekologi - näringskedjor år 4

Aspenskolan, Tierp · Senast uppdaterad: 10 augusti 2017

Planering

Sortera olika djur och växter: Eleverna får lappar med djurgrupper som ska sorteras. De kommer att arbeta med sina affischer flera lektioner. Eleverna arbetar i grupper och väljer själva hur de ska sortera. VIKTIGT ATT PÅPEKA ATT DET INTE FINNS NÅGOT RÄTT ELLER FEL SÄTT I SORTERINGEN. De olika grupperna har olika färg på sina lappar och sätter upp dem på en affisch med kludd. De kommer att flytta sina lappar fram och tillbaka de närmaste lektionerna. Om det är något begrepp ni inte vet vad det betyder så är det fritt fram att ta reda på det men gå inte ut med den informationen så tidig eftersom tanken med uppgiften inte är att ta reda på det "rätta" sättet att sortera utan att hitta olika sätt.

Lektion 1: Sortera efter tydliga skillnader. Sortera helt valfritt. Samla ihop i slutet av lektionen och redovisa kort. Är det något begrepp ni inte vet vad det betyder? 

Lektion 2: Sortera efter mindre tydliga skillnader.Repetera snabbt de olika sätten att sortera som grupperna visat. Vilka gemensamma nämnare har man använt i sina grupperingar? Grupperna får nu i uppgift att förfina/göra om sin sortering. Har de fått några nya infallsvinklar. Sammanfatta med att göra en snabb redovisning om hur sorteringen ser ut nu.

Lektion 3: Sortera i olika undergrupper. Repetera sätten att sortera från förra lektionen. Kan man sortera in djuren i olika undergrupper? Visa exempel utifrån tex skolans organisation med arbetslag/klasser/grupper/individer. Förfina sorteringen och redovisa.

Lektion 4:Jämför de senaste lektionernas arbete med de olika betygskriterierna(tydliga skillnader/mindre uppenbara/ olika sätt) för att visa eleverna exempel på hur man kan tänka på olika betygsnivåerna.

Tummen upp s.? Hur man delar upp djuren i olika grupper.

 

Livets utveckling: Olika skapelseberättelser likheter och olikheter. Big Bang m.fl. Jämför olika religioner. Fokusera mer på likheter än olikheter.

Från enkla organismer till mer utvecklade. Anpassningar efter omgivningen, tex klimatet.

Celler

Den vetenskapliga förklaringen: ne.se Big Bang - hur jorden och livet skapades. 11 min.

 

Fotosyntesen och förbränning. Repetition. Ne.se film Tummen upp s 50.

 

Vi skapar olika näringskedjor och näringsvävar. Vi diskuterar växter, växtätare och rovdjur. Med hjälp av bilder på olika djur sätter vi upp olika näringskedjor och skapar näringsvävar i klassrummet.

Tummen upp s 4. 

Vad händer med näringen i näringskedjan? Vad händer om det kommer in gifter?

 

Avstämning???

 

Begrepp: Ekologi, växtätare, rovdjur, konsumenter, producent, anrikning, däggdjur, insekter, spindeldjur, ryggradsdjur, ryggradslösa djur, fåglar, fiskar, reptiler, näringskedja, näringsväv, toppkonsument, fotosyntes, syre, koldioxid, förbränning, sol, energi.

 

 

Samarbete med andra ämnen?

re: skapelseberättalser

sv: Läsa faktatexter.Hitta fakta i en text. Formulera frågor. Skriva faktatexter om olika djur.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Biologi år 4-6
Kemi 4-6
NO år 4-6 DINO
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback