Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Musik, Svenska

·

Årskurs:

7

Mod förr och nu - HT 2017

Förslövs skola F-9, Båstad · Senast uppdaterad: 11 augusti 2017

Ända sedan vi var barn har vi läst om hjältar och deras äventyr i sagor och berättelser. Vi har fått följa människor, som har varit modigare och listigare än andra och inspirerats av deras hjältedåd. Hur kan mod se ut idag och hur visar sig mod i dig och i människor som lever i nutid?

Syfte

Konkretisering av målen

  • Du visar att du kan skriva olika typer av texter med variation, anpassning till textens typ och språkliga normer. Du gestaltar i dina berättande texter. 
  • Du visar att du kan läsa, söka, sammanställa och förmedla information tillsammans med andra i olika expertgrupper.
  • Du visar att du kan läsa skönlitteratur och andra texter med flyt, genom att använda olika lässtrategier som passar bäst till just den text som du läser.
  • Du visar att du förstår vad du läser, genom att göra sammanfattningar av texternas innehåll, där du också kan förklara när och varför saker händer, och jämföra med innehållet i andra texter du har läst.
  • Du visar att du kan reflektera kring texternas innehåll och budskap genom att jämföra texternas innehåll med dina egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor. Du förklarar och ger exempel på varför du tycker som du gör.

MUSIK - Podcast

  • Du visar att du med musik kan anknyta till innehållet i din podcast så att det förstärker ditt boksamtal.

Undervisning

  • Vi tränar på att skriva olika typer av texter som: Personligt brev, Twistorior som sedan utvecklas till kortnoveller. Vi tränar på att gestalta i berättande texter. Vi skapar både gemensamma texter och egna texter.  
  • Vi läser olika typer av texter tillsammans och enskilt. Vi tränar på att sammanfatta texter och att reflektera utifrån läsningen. 
  • Vi arbetar i expertgrupper där vi läser, söker, sammanställer och förmedlar information om Malala och Oscar Schindler.
  • Vi diskuterar olika frågor kring tema mod. När vi samtalar tränar vi på att ställa frågor, säga vad vi tycker och förklara och motivera våra åsikter utifrån egna erfarenheter, livsfrågor och omvärldsfrågor.
  • Vi ser filmen "Pay it forward". Handling tolkas och vi resonerar om filmens budskap.
  • Vi läser olika texter inom temat och tränar på att se olika texters innehåll, uppbyggnad och budskap. 
  • Vi läser en skönlitterär bok inom temat och arbetar med att skriva läslogg, där vi skriver citat, tankar och åsikter som vi får under tiden vi läser. 
  • Ett boksamtal förbereds och boken redovisas via en podcast. Här arbetar vi ämnesövergripande med ämnet musik där du både enskilt och i grupp arbetar för att sammanställa ett manus och skapa passande musik.

 

 MUSIK - Podcast

  • Vi tränar på att skapa musik, ljudeffekter och redigering i appen garageband. Som slutprodukt kommer ni att få göra ett intro och ett outro till er podcast. Vi lyssnar och analyserar olika låttexter som handlar om mod. 

 

Bedömning

  • Din förmåga att läsa och analysera genom att läsa med flyt, välja och använda lässtrategier och återge vad du har läst, genom att resonera om texters innehåll och budskap.
  • Din förmåga att skriva olika slags texter med variation med anpassning till texttyp och språkliga normer.
  • Din förmåga att förbereda och genomföra muntliga redogörelser med en fungerande struktur och innehåll som anpassas till syfte, mottagare och sammanhang.

Musik

  • Din förmåga att kombinera musik med andra uttrycksformer så att de samspelar

Läroplanskopplingar

skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer, och

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Digitala verktyg för musikskapande, inspelning och bearbetning.

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Ordböcker och digitala verktyg för stavning och ordförståelse.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Matriser i planeringen
Boksamtal - Podcast - Skapande av musik
Berättande text, innehåll, språk och struktur
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback