Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

8

Textilslöjd åk 8 2017/2018

Svensgårdsskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 21 augusti 2017

Den här terminen ska du få lära dig om hur hantverk och estetiska uttryck ser ut i andra kulturer. Du låter dig inspireras av en kultur du valt när du utvecklar ditt eget slöjdarbete.

Kulturella uttryck

När du arbetar med textilslöjd ges du möjlighet att utveckla din kreativitet. Låt fantasin flöda och lös tillsammans med kamrater och lärare de problem som uppstår på vägen. Sök inspiration i böcker, tidningar och på internet.

Målet med undervisningen är att utveckla förmågan att...

Syftet med undervisningen är att du utvecklar kunskaper om slöjd och hantverk i Sverige och andra länder. Du kommer att använda olika kulturers uttrycksformer som inspirationskälla för att utveckla egna idéer.  Du ska bli bättre på att utveckla idéer, planera ditt arbete och överväga olika lösningar. Du ska bli bättre på att välja och hantera material för att främja en hållbar utveckling.

Tanken är att väcka din nyfikenhet så att du kan utforska och experimentera med olika material och ta dig an hela slöjdprocessen på ett kreativt sätt.

Undervisningens innehåll

Vad?

Två olika delmoment ingår i årets arbete i textilslöjd. De är:

  • Du fördjupar dig i någon kulturs speciella uttryck, t ex ett lands, och lär dig mer om hantverk, arkitektur, konst och design för att använda som inspiration när du utvecklar en egen idé.
  • Designeruppdraget - du designar och tillverkar ett valfritt föremål där du hämtar inspiration från den kultur du fördjupat dig i. När du redovisar ditt arbete, redovisar du också hur denna kultur påverkat dina val.

 

Hur?

Du börjar med att samla material, bilder och information, om den kultur du valt.

När du sedan gör ett slöjdarbete planerar du arbetet med skisser, förklarande text och materialprover. Ta bilder på ditt arbete under processens gång, så blir det lättare att komma ihåg när det ska redovisas. 

Du redovisar ditt arbete i ett bildspel som dels beskriver den kultur du inspirerats av och dels det slöjdarbete du gjort. Sista veckan på terminen redovisar du för kamraterna.

Allt arbete dokumenteras fortlöpande i din slöjdjournal. Du skriver om vad du gjort, hur det gått, vad du har lärt dig och hur du ska gå vidare.

 

Detta kommer bedömas - Din förmåga att...

  • komma med idéer, planera och genomföra
  • ta ansvar och arbeta självständigt i processen
  • välja och använda material, redskap och verktyg
  • utvärdera och värdera arbetet

Läroplanskopplingar

formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,

välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,

analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp, och

tolka slöjdföremåls estetiska och kulturella uttryck.

Metall, textil och trä, deras kombinationsmöjligheter med varandra och med andra material, till exempel nyproducerade och återanvända material. Hur material kan kombineras med digital teknik.

Handverktyg, redskap och maskiner hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Utvecklade former av hantverkstekniker, till exempel gjutning, vävning och svarvning. Begrepp som används i samband med dessa.

Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering och hur delarna i arbetsprocessen samverkar och påverkar resultatet.

Undersökande av olika materials form, funktion och konstruktionsmöjligheter.

Dokumentation i ord och bild av arbetsprocessen och resultatet, såväl med som utan digitala verktyg.

Egen formgivning med hjälp av olika material, färger och former.

Mode och trender, vad dessa uttryck signalerar och hur de påverkar individen.

Olika material och hur de produceras utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Eleven kan på ett välutvecklat och väl genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner och egna initiativ.

I slöjdarbetet kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt med precision.

Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer eleven tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val.

Eleven kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial och sådant som eleven själv har sökt upp.

Dessutom kan eleven systematiskt pröva och ompröva hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven kan ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen med god användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.

Dessutom tolkar eleven slöjdföremåls uttryck och för då välutvecklade resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.

Matriser i planeringen
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback