Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi, Teknik

·

Årskurs:

9

Material och livscykelanalys

Lorensberga 7-9, Ludvika · Senast uppdaterad: 22 augusti 2017

Material, ämnen vi tillverkar saker av. Vissa material har funnits i tusentals år, andra uppfanns på ett laboratorium förra veckan. Kommer du att vara med och tillverka nya material i framtiden?

Vad vi ska lära oss. Varför just detta?

Vi kommer att lära oss hur olika material framställs och hur man återvinner dem. Detta för att förstå hur viktigt det är att spara på jordens resurser.

Hur ska vi lära oss detta?

Vi kommer att se filmer och diskutera kring framställning och återvinning av plaster, metaller och papper. Du kommer att få skriva ett dokument kring framställningen och återvinningen. 

Du ska efter detta göra en livscykelanalys på en förpackning eller en produkt, dvs följa vägen från råvara till färdig produkt och till sist till återvinning. Du får då söka information på internet. Du ska även göra en källkritik på de källor du använder. 

Vad som kommer att bedömas:

  • Dokumentet om framställning och återvinning.
  • Livscykelanalysen.
  • Källkritiken

Hur du får visa vad du kan:

På lektionerna samt när du skriver dokumentet om framställning och återvinning, livscykelanalysen och källkritiken.


Läroplanskopplingar

Kemiska processer vid framställning och återvinning av metaller, papper och plaster. Livscykelanalys av några vanliga produkter.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till kemi, såväl i digitala som i andra medier.

Bearbetning av råvara till färdig produkt och hantering av avfall i någon industriell process, till exempel papperstillverkning och livsmedelstillverkning.

Återvinning och återanvändning av material i olika tillverkningsprocesser. Samspel mellan människa och teknik samt människans möjligheter att skapa tekniska lösningar som bidrar till hållbar utveckling.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven undersöker hur några kemikalier och kemiska processer används i vardagen och samhället och beskriver då enkelt identifierbara samband och ger exempel på energiomvandlingar och materiens kretslopp.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven undersöker hur några kemikalier och kemiska processer används i vardagen och samhället och beskriver då komplexa samband och förklarar och visar på samband mellan energiomvandlingar och materiens kretslopp.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven undersöker hur några kemikalier och kemiska processer används i vardagen och samhället och beskriver då komplexa samband och förklarar och generaliserar kring energiomvandlingar och materiens kretslopp.

Dessutom för eleven enkla och till viss del underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan några material och deras användning i tekniska lösningar.

Dessutom kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur olika val av tekniska lösningar kan få olika konsekvenser för individ, samhälle och miljö.

Dessutom för eleven utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan några material och deras användning i tekniska lösningar

Dessutom kan eleven föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur olika val av tekniska lösningar kan få olika konsekvenser för individ, samhälle och miljö.

Dessutom för eleven välutvecklade och väl underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan några material och deras användning i tekniska lösningar.

Dessutom kan eleven föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur olika val av tekniska lösningar kan få olika konsekvenser för individ, samhälle och miljö.

Matriser i planeringen
Material och livscykelanalys
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback