Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sö: Stormaktstiden åk6 v.34-37

Skapad 2017-08-15 13:14 i Söndrumsskolan Halmstad
Ett arbete i historia som handlar om tiden då Sverige var som störst.
Grundskola 6 Historia
Visste du att Sverige har varit det tredje största landet i Europa? Visste du att Sverige på 1600-talet låg i krig med många länder? Visste du att Sverige hade en drottning som blev drottning vid sex års ålder? Stormaktstiden var en dramatisk period i Sveriges historia och som varade i drygt 100 år, från början av 1600-talet till början av 1700-talet. Namnet stormaktstiden kommer ifrån att Sverige under denna period erövrade och upprätthöll en stormaktsställning i Europa. Du kommer att få lära dig om en dramatisk tid i Sveriges historia när Sverige var som störst. Vi kommer i arbetet att få lära oss hur Sverige kunde blir stora och vad det fick för följder. I arbetet kommer Du också att få veta hur människor levde, samt några viktiga händelser och personer/kungar/drottningar.

Innehåll

Innehåll

Upplägg/planering av Stormaktstiden

Vårt arbete om Stormaktstidens Sverige kommer ske individuellt och i grupp. Vi kommer att läsa och lyssna på berättelser, se film, arbeta med ord/begrepp, jämförelser, instuderingsfrågor samt egna reflektioner. Arbetet kommer att pågå mellan vecka 45 och 48 och avslutas med redovisningar i grupp.

Arbetet kommer att delas upp i tre delar. 

Del 1. Inledning/bakgrund/ord och begrepp. Enskilt!

Här kommer vi att lära oss bakgrund till Stormaktstiden samt tillhörande ord och begrepp.

Del 2. Hur levde man under Stormaktstiden? - Enskilt!

Under denna del av arbetet kommer vi att lära oss om hur människor levde under Stormaktstiden. Du kommer att utifrån instuderingsfrågor att individuellt besvara frågor som rör män, kvinnor, barn samt hur de olika samhällsklasserna levde och dess rättigheter. Denna del avslutas med att du gör en egen reflektionsuppgift där du jämför hur det var att leva då jämfört med nu. Reflektionsuppgiften lämnas in till din lärare.

Bedömning

Jag kommer bedöma följande kunskapskrav i historia: 

 • Tidsperioder
 • Samhällsförändringar, levnadsvillkor & handlingar
 • Historiska begrepp

 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Nordens och Östersjöområdets deltagande i ett globalt utbyte, till exempel av handelsvaror, språk och kultur.
  Hi  4-6
 • Det svenska Östersjöriket. Orsakerna till dess uppkomst och konsekvenser för olika människor och grupper runt Östersjön. Migration till och från samt inom det svenska riket.
  Hi  4-6
 • Vad historiska källor, till exempel brev och andra dokument, kan berätta om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män jämfört med i dag.
  Hi  4-6
 • Hur historiska personer och händelser, till exempel drottning Kristina, Karl XII och häxprocesserna, har framställts på olika sätt genom olika tolkningar och under skilda tider.
  Hi  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: