Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

4

"Mitt Sverige (svenska)"

Södertälje Friskola AB, Fristående Grundskolor · Senast uppdaterad: 17 augusti 2017

I arbetet Mitt Sverige (svenska) kommer vi att läsa och arbeta med fakta- och skönlitterära texter. Vi kommer också att lära oss skriva faktatexter.

Syfte - Varför?

Syftet med detta arbete är att du ska utveckla kunskaper i och om det svenska språket. För att tänka, kommunicera och lära.

Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå andra i det samhället du lever i. 

 

 

Undervisningens innehåll - Hur?

Detta kommer vi att arbeta med under veckorna 34-40.
 

Vi kommer att utgå från boken pojken och Tigern som är en Sverigesaga skriven av Lars Westman. Vi kommer att läsa 4-5 kapitel i veckan här i skolan. Eleverna kommer att få dessa kapitel samt tillhörande arbetsuppgifter i läsläxa varje vecka.

Vi kommer också att använda oss av boken Läsförståelse A, där vi kommer att läsa och fördjupa oss i faktatexter.

Vi utgår från böckerna Zick Zack och skriva Svenska A när vi ska lära oss att bygga upp och skriva egna faktatexter.

Veckans detektivarbete, läxa onsdag till onsdag. 

Du kommer få redovisa det du har lärt dig genom att delta aktivt på lektionerna och genom olika läsförståelsetester, för att på så sätt visa vad du förstår av det du läser. Du kommer också få skriva två egna faktatexter, en text om ett vilt djur i Sverige och en text om ett valfritt landskap. 

 

 


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, till exempel webbtexter, spel och tv-program. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnader mellan att skriva ett personligt sms, ett inlägg i sociala medier och att skriva en faktatext.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Matriser i planeringen
Svenska år 4-6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback