👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Självporträtt

Skapad 2017-08-16 13:45 i Ringmurens förskola Uppsala kommunala förskolor
Att använda självporträtt för att stärka barns självbild och deras självuppfattning
Förskola
Vi bestämde oss för att ta bort porträtten i hallarna och låta barnen själva rita egna. Dels för att de själva skulle få välja hur de framställs och dels för att de skulle känna en tydlig tillhörighet till sin plats i hallen.

Innehåll

Detta projekt tog sin början då vi beslutade oss för att ta bort porträttfoton på barnen i hallarna. Vi gjorde detta för att det kan vara utpekande för barn som har skyddad identitet och för att okända som kommer in i hallen inte ska se vilka barn som går hos oss.

Vi bestämde oss för att barnen själva skulle få rita sina egna porträtt. Det finns många fördelar med detta. Barnen får möjlighet att stärka sin självbild, att själv välja hur de framställs och får en starkare koppling till sin hylla i hallen. Att få möjlighet att utforska sin självbild och sin uppfattning om sig själv som individ är viktigt för identitetsskapande.

Porträtten skapas genom att barnen fick sitta framför en iPad med porträttkameran aktiverad. Vi diskuterade sedan med barnen om hur våra ansikten ser ut, vilka former vi kan hitta i dem, vart ögon, näsa och mun sitter och hur vårt hår ser ut. Barnen ritade sedan av sig själva med svart tuschpenna på A5-papper. Vi valde svart tusch då vi ville att barnen skulle fokusera på former och ansiktsdrag och inte på vilka färger vi har på hud, ögon och hår. När porträtten var klara satte barnen upp dem ovanför sina hyllor. 

Vi känner att detta projekt är värt att jobba vidare med och funderar på vilka olika sätt vi kan skapa porträtt på. Barnen har kommit med idéer om att skapa porträtt i lera och med färgpennor. Vi tänker att vi kan använda sax och lim för att skapa och kanske olika typer av naturmaterial. 

Kopplingar till läroplanen

  • utvecklar sin identitet och känner trygghet i den,
    Lpfö98 Rev. 2016
  • utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga,
    Lpfö98 Rev. 2016
  • utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama,
    Lpfö98 Rev. 2016