Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

7

Den blå planeten

Prins Wilhelmgymnasiet, Flen · Senast uppdaterad: 17 september 2023

Under höstterminens första del kommer vi att bekanta oss med olika sätt att använda en kartbok! Vi kommer också att ta reda på varför vi har vinter i Sverige när det är sommar i Australien, varför klimatet i Sverige är mycket kallare än Sahara och hur klimatet påverkar vegetationen.

Geografi

I den här delen av kursen kommer du att få lära dig hur du kan använda kartboken/atlasen som informationskälla. Du kommer att få öva på hur man kan beskriva ett geografiskt läge, med hjälp av gradnät och väderstreck. Namngeografi kommer även vara ett viktigt inslag i den här kursen.

Vi kommer också att läsa om hur olika  årstider uppstår, om klimat och väder och om världens olika klimatzoner. Detta kommer vi att läsa om i kursboken SO-S Geografi 7

Centralt innehåll och undervisning 

Kursen kommer innehålla följande moment:

  • Namngeografi: Kontinenterna, större hav och viktiga länder och städer i världen (viktiga=länder som omnämns ofta i media och som har för vår del större politisk/ekonomisk betydelse), större öar och bergskedjor och några långa floder.
  • Faktakunskaper om olika typer av kartor och hur man på ett bra sätt orienterar sig med analoga och digitala kartor.
  • Fakta om hur olika årstider uppstår och om klimat och klimatzoner.
  • Viktiga geografiska ord och begrepp som övas i SO-S Geografi:s webbapp


Arbetsmaterial: Kursboken SO-S Geografi 7 s.6-55, Skolatlasen, Kartprogrammet Seterra http://online.seterra.com/sv 

Kunskapskrav (bedömning)

Det är viktigt att du deltar aktivt under lektionerna. Det gör du genom att lyssna, svara på frågor, ställa frågor och delta i diskussioner när hela klassen arbetar tillsammans och i de gruppuppgifter ni får. 

Kursen kommer ha inslag av skriftliga förhör.

Bedömningen sker utifrån de nationella betygskriterierna i geografi. Kriterierna ser du i matrisen nedan.


Läroplanskopplingar

Namn och läge på platser och regioner som är relevanta för studierna av geografiska förhållanden, mönster, processer och hållbarhetsfrågor.

Vad klimat är och faktorer som påverkar klimatet. Människans påverkan på klimatet och konsekvenser av klimatförändringar för människa, samhälle och natur i olika delar av världen.

Digitala och analoga kartors uppbyggnad samt olika kartprojektioner och deras egenskaper. Geografiska informationssystem (GIS) och exempel på hur de används i samhället.

Beskrivningar och analyser av platser och regioner med hjälp av kartor, enkla former av GIS, fältstudier och andra geografiska källor, metoder, verktyg och begrepp.

Matriser i planeringen
Geografi åk 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback