Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

SO (år 1-3), Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

3

Pojken och Tigern och deras resa genom Sverige

Bruksskolan, Munkedal · Senast uppdaterad: 16 augusti 2017

Följ med på en spännande resa genom Sverige! Pojken är på semester i Skåne när allt börjar. Hans katt Tigern hoppar ur bilen utan att familjen märker det och då bestämmer sig pojken för att börja leta efter honom. Det leder till en vandring genom alla Sveriges landskap. Ska de hitta varandra? Följ med så får du se!

Läsa och förstå

Vad är det egentligen som händer i boken? Vi läser texten tillsammans i skolan och pratar om den innan du tar hem den och läser själv. Ibland kan det vara ord som är svåra att förstå, ibland lite kluriga funderingar och ibland platser eller händelser som man behöver prata om.

Hemma läser du igenom texten själv och tränar gärna högläsning för någon vuxen. Du ska läsa läxan minst två gånger och sedan välja ut ett stycke om ca 5 rader som du övar att läsa med flyt.

Det står mycket spännande i varje kapitel och i skolan kommer vi att sammanfatta prata och skriva om varje kapitel.

Arbetssätt: Att berätta i ord och bild

Inför läxa: Varje vecka (mån) kommer vi att prata om svåra ord och bilder som dyker upp i kapitlet. Vi förutspår om vad som kan hända i kapitlet. Jag kommer att läsa början av kapitlet och sedan ska du läsa vidare hemma. (Här kan ni ha olika antal sidor.) Välj 5 rader du kan läsa med flyt.

Under veckan: När pojken och katten hamnat i ett nytt landskap lär vi oss om vad som finns där, stora städer, floder etc. och var det ligger.

Efter läsningen: Läsläxan är till torsdagar och då läser du läxan för mig eller för dina kamrater. Det pojken och Tigern är med om och våra egna tankar och funderingar skriver vi ner i vår fina "Pojken och Tigern"-bok.

 

Bedömning

Bedömningar kommer att ske under arbetets gång.

Du kommer att få visa dina kunskaper genom att:

  • Läsa högt för en vuxen (läsläxans 5 rader). Målet är att läsa denna flytande
  • Samtala om textens innehåll. Vara aktiv i dessa samtal och visa att du förstår textens innehåll och kan relatera till egna erfarenheter
  • Skriva hela meningar i din skrivbok varje vecka där du använder "Läsfixarna" på det sätt som vi tränar på i skolan. Du ska skriva och förutspå vad texten handlar om. Du ska kunna skriva en sammanfattning om veckans kapitel. Detta bedöms kontinuerligt under året.

 

 


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.

Rumsuppfattning med hjälp av mentala kartor och fysiska kartor över till exempel närområdet och skolvägar, såväl med som utan digitala verktyg. Storleksrelationer och väderstreck samt rumsliga begrepp, till exempel plats, läge och gräns.

Eleven kan läsa bekanta och elevnära texter med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerande sätt.

Genom att kommentera och återge några för eleven viktiga delar av innehållet på ett enkelt sätt visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven föra enkla resonemang om tydligt framträdande budskap i texterna och relatera detta till egna erfarenheter.

Eleven gör enkla undersökningar av omvärlden, och kan då använda karta, jordglob, väderstreck och rumsliga begrepp för att återge namn och beskriva lägen och storleksrelationer på världsdelarna och andra för eleven betydelsefulla platser och länder.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback