Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

4

"Mitt Sverige (geografi)"

Södertälje Friskola AB, Fristående Grundskolor · Senast uppdaterad: 17 augusti 2020

Här kommer du att få lära dig mer om ditt Sverige. Du kommer få ta reda på många frågor om ditt land ex varför vi bor där vi bor, konsekvenser av det, var olika platser ligger och vad fint det är i olika delar av vårt land.

Syfte - Varför?

Förutsättningar för liv på jorden är unika, föränderliga och sårbara. Det är därför alla människor ansvarar för att ta hand om vår jord så att hållbar utveckling blir möjlig. 
Syftet med detta arbete är att du ska få tillräcklig kunskap om ditt land och din värld du lever i för att på så sätt förstå den, njuta av den och ta hand om den. 

 

Undervisningens innehåll - Hur?

Vi kommer att arbeta med detta under v. 34-43
  • Vi kommer att börja med att ta reda på vad vi redan vet om geografi. För att sedan läsa och lära oss mer om vad ämnet geografi innehåller. Vidare vilka olika metoder, begrepp och arbetssätt en geograf använder sig av. 
  • Vi läser ur geografiboken gemensamt och diskuterar vad det står. Geografiboken (Geografi 4-6, Utkik) finns även inläst på inläsningstjänst  (ILT). 
  • Fokus under denna tid är Sveriges klimat, naturtillgångar (odlingsmark, skog, vatten och berg) och vad vi får av dem och hur det går till samt om det är hållbart.
  • Var de flesta människor bor och varför de bor där. 
  • Sveriges namngeografi: grannländer, delar, landskap, län, städer, sjöar, älvar, berg och andra spännande platser.Vi jämför olika platser. 
  • Arbeta kontinuerligt med ämnesspecifika ord och begrepp
  • Förutom läroböcker använder vi oss av internet och kartböcker.
  • Några av de källor vi kommer att använda oss av är  "Geografi utkik",kartböcker samt internet där vi besöker och tittar på bland annat  ( www.scb.se - statistik om Sverige, www.svt.se/pejl/ - om Sverige och  www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/landskapsklimat-1.4826 - om väder och klimat i de olika landskapen. 

Vi läser tillsammans, sammanfattar, har föreläsningar, diskuterar, svarar på frågor och ställer frågor för att lära oss om Sverige. Vi kommer också se delar av serien "Geografiska Testamentet eller den stora sverigeresan". Denna serie finns att hitta på ur.se, där finns också roligt material att arbeta med.   http://urplay.se/serie/161202-geografens-testamente-eller-den-stora-sverigeresan

Under detta område kommer vi att behandla Sverige och norden ur det centrala innehållet, se nedan. 

    Bedömningen sker kontinuerligt under lektionstid, bland annat genom din delaktighet i diskussioner och genom ditt arbete. Du kommer även kunna visa dina kunskaper genom olika utvärderingar och tester/prov. Du kommer att få skriva om det vi arbetat med i svenskan, vilket också kommer ingå i bedömningen. 
    För att öva på namngeografin finns det appar både på mobilen och datorn, där man tävlar mot sig själv. Exempel seterra.com och webmagistern.se  

Läroplanskopplingar

De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.

Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och fossila bränslen. Var på jorden olika resurser finns och vad de används till. Vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp.

Fördelningen av Sveriges, Nordens och övriga Europas befolkning samt orsaker till fördelningen och konsekvenser av denna.

Namn och läge på Sveriges landskap samt orter, berg, hav och vatten i Sverige samt huvuddragen för övriga Norden.

Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.

Insamlingar och mätningar av geografiska data från närområdet, till exempel åldersfördelning, trafikflöden och vattenförbrukning.

Fältstudier för att undersöka natur- och kulturlandskap, till exempel hur marken används i närmiljön.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling.

Matriser i planeringen
Geografi år 4-6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback