👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Livets utveckling

Skapad 2017-08-17 11:23 i Stamgärde skola Åre
Grundskola 4 – 6 Biologi
De finns även där det är svårt att leva. i varma källor som bubblar och kokar kan man hitta dem. de trivs i våra kroppar. Somliga är livsviktiga för allt liv på jorden, andra är dödligt giftiga. De fanns här allra först, i havet när livets utveckling började - BAKTERIER!

Innehåll

Syftet med kapitlet är att eleverna ska få en större förståelse för livets utveckling på jorden. De ska kunna ge exempel på hur djur och växter i världen är anpassade till sin miljö. De ska även veta att människan är en del av livets utveckling och att livet fortsätter att utvecklas hela tiden. De ska få en inblick i systematik, hur djur är ordnade och grupperade efter olika egenskaper.

Mål:

När du har arbetat med det här kapitlet ska du:

 • veta mer om hur livet har utvecklats.
 • förstå att livet utvecklas hela tiden, även idag och imorgon.
 • känna till att människan ingår i livets utveckling.
 • kunna ge exempel på hur man kan sortera olika djur.
 • känna till vem Charles Darwin var.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer.
  Bi  4-6
 • Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas.
  Bi  4-6

Matriser

Bi
Livets utveckling

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Söka information
Du kan söka naturvetenskaplig information från olika källor. Du diskuterar på ett enkelt sätt hur informationen och källorna kan användas.
Du kan söka naturvetenskaplig information från olika källor. Du diskuterar på ett utvecklat sätt hur informationen och källorna kan användas.
Du kan söka naturvetenskaplig information från olika källor. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt hur informationen och källorna kan användas.
Använda information
Du kan använda naturvetenskaplig information i diskussioner, i egna texter och i andra sätt att redovisa. Du anpassar den på ett ganska bra sätt till situationen.
Du kan använda naturvetenskaplig information i diskussioner, i egna texter och i andra sätt att redovisa. Du anpassar den på ett bra sätt till situationen.
Du kan använda naturvetenskaplig information i diskussioner, i egna texter och i andra sätt att redovisa. Du anpassar den på ett mycket bra sätt till situationen.
Biologiska sammanhang & begrepp
Du har baskunskaper i biologi. Du ger exempel och beskriver hur saker hänger ihop i biologin. Du använder biologins begrepp på ett ganska bra sätt.
Du har goda kunskaper i biologi. Du ger exempel och förklarar hur saker hänger ihop i biologin på ett utvecklat sätt. Du använder biologins begrepp på ett bra sätt.
Du har mycket goda kunskaper i biologi. Du ger exempel och förklarar hur saker hänger ihop i biologin på ett välutvecklat sätt. Du använder biologins begrepp på ett mycket bra sätt.
Livets utveckling
Du kan berätta om livets utveckling. Du ger exempel på hur organismer anpassar sig till de miljöer de lever i.
Du kan berätta om livets utveckling. Du förklarar på ett utvecklat sätt hur organismer anpassar sig till de miljöer de lever i.
Du kan berätta om livets utveckling. Du förklarar på ett välutvecklat sätt hur organismer anpassar sig till de miljöer de lever i.
Upptäckter och deras betydelse
Du kan berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och på vilket sätt de är viktiga för människan.
Du kan berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och på vilket sätt de är viktiga för människan.
Du kan berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och på vilket sätt de är viktiga för människan.