Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

9

Samhällskunskap åk 9 Ekonomi, marknaden, samhället och de mänskliga rättigheterna

Gottsundaskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 22 augusti 2017

Läsårets första ämne är samhällskunskap och detta kommer att innefatta två delar. I den första delen kommer du att få bekanta dig med samhällets ekonomi och hur pengarna förs över mellan dess olika delar i ekonomiska kretslopp. I den andra delen ska de mänskliga rättigheterna behandlas och du kommer att få lära dig vad dessa innebär och vad som görs och kan göras för att bevara dessa. Du kommer att upptäcka att pengar, samhälle och de mänskliga rättigheterna är sammanlänkade genom faktorer som exempelvis makt och politik.

Arbetsområdets moment

Ämnesspecifika ord och begrepp inom området samhällsekonomi och mänskliga rättigheter.

Inom ekonomi, marknaden och samhället ska ni få förståelse för hur pengar cirkulerar i samhället och vad som påverkar samhällets ekonomi. Viktiga begrepp är exempelvis högkonjunktur, lågkonjunktur, ekonomiska kretslopp, konkurrens.

Inom mänskliga rättigheter ska du får förståelse för vilka de mänskliga rättigheterna är, få förståelse för vilka frivillighetsorganisationer som arbetar för mänskliga rättigheter, få förståelse för vad brott mot de mänskliga rättigheterna innebär samt få förståelse om barns rättigheter och FN:s roll gällande de mänskliga rättigheterna. Viktiga begrepp är exempelvis konvention, deklaration, resolution, FN, WHO, krigsförbrytartribunal.

Arbetssätt

Arbetet pågår v. 34-42 och utgår ifrån läroboken Samhälle idag 9 sid. 277-299 (samhällets ekonomi) samt sid. 377-395 (de mänskliga rättigheterna) men även andra källor som exempelvis filmer kommer att användas. I arbetet ingår gemensamma genomgångar, arbetsuppgifter, diskussioner.

Bedömning

Arbetsområdet examineras genom skriftligt prov, muntliga moment samt lektionsarbete.

 


Läroplanskopplingar

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

analysera och kritiskt granska lokala, nationella och globala samhällsfrågor ur olika perspektiv,

analysera samhällsstrukturer med hjälp av samhällsvetenskapliga begrepp och modeller,

uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,

söka information om samhället från medier, Internet och andra källor och värdera deras relevans och trovärdighet, och

reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

Ungdomars identiteter, livsstilar och välbefinnande och hur detta påverkas, till exempel av socioekonomisk bakgrund, kön och sexuell läggning.

Svenska välfärdsstrukturer och hur de fungerar, till exempel sjukvårdssystemet, pensionssystemet och arbetslöshetsförsäkringen. Vilket ekonomiskt ansvar som vilar på enskilda individer och familjer och vad som finansieras genom gemensamma medel.

Mediernas roll som informationsspridare, opinionsbildare, underhållare och granskare av samhällets maktstrukturer.

Olika slags medier, deras uppbyggnad och innehåll, till exempel sociala medier, webbplatser eller dagstidningar.

Möjligheter och risker förknippade med internet och digital kommunikation samt hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala och andra medier utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter.

De mänskliga rättigheterna inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. Deras innebörd och betydelse samt diskrimineringsgrunderna i svensk lag.

Olika organisationers arbete för att främja mänskliga rättigheter.

Hur mänskliga rättigheter kränks i olika delar av världen.

De nationella minoriteterna och samernas ställning som urfolk i Sverige samt vad deras särställning och rättigheter innebär.

Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.

Hur hushållens, företagens och det offentligas ekonomi hänger samman. Orsaker till förändringar i samhällsekonomin och vilka effekter de kan få för individer och grupper.

Hur länders och regioners ekonomier hänger samman och hur olika regioners ekonomier förändras i en globaliserad värld.

Arbetsmarknadens och arbetslivets förändringar och villkor, till exempel arbetsmiljö och arbetsrätt. Utbildningsvägar, yrkesval och entreprenörskap i ett globalt samhälle. Några orsaker till individens val av yrke och till löneskillnader.

Skillnader mellan människors ekonomiska resurser, makt och inflytande beroende på kön, etnicitet och socioekonomisk bakgrund. Sambanden mellan socioekonomisk bakgrund, utbildning, boende och välfärd. Begreppen jämlikhet och jämställdhet.

Sveriges politiska system med Europeiska unionen, riksdag, regering, landsting och kommuner. Var olika beslut fattas och hur de påverkar individer, grupper och samhället i stort. Sveriges grundlagar.

Aktuella samhällsfrågor, hotbilder och konflikter i Sverige och världen. FN:s syfte och huvudsakliga uppdrag, andra former av internationell konflikthantering och folkrätten i väpnade konflikter.

Europeiskt och nordiskt samarbete, dess bakgrund och innehåll.

Individers och gruppers möjligheter att påverka beslut och samhällsutveckling samt hur man inom ramen för den demokratiska processen kan påverka beslut.

Matriser i planeringen
Samhällskunskap
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback