Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Fältstudier av Ludvika och Bergslagen

Skapad 2017-08-18 14:13 i Lorensberga 7-9 Ludvika
Grundskola F – 9 Geografi
Allt fler människor är i rörelse världen över. Det kan bero på push-faktorer eller på pull-faktorer. Hur som helst så ska vi nu hjälpa kommunen med att planera nya attraktioner eller andra nybyggnationer. Det kan vara i form av en lekpark, skatepark, skidbacke, skidstadion, utomhusbad, vindkraftverk, en ny skola eller något som ni tycker borde finnas i Ludvika. Vi ska också ut i skogen och "leta sten".

Innehåll

2016 ökade Ludvikas befolkning med 571 personer. Det är den största ökningen på över 60 år. Med fler personer i kommunen ökar trycket på attraktiva områden för bland annat fritidsaktiviteter. För barnfamiljer kan det vara intressant att bosätta sig där det finns nya lekparker. Ungdomar kanske vill bo nära en skatepark. Utförsåkare kanske tycker att Högbergets gamla slalombacke ska rustas upp för framtida bruk. Denna kurs kommer att fokusera på urbaniseringen av Ludvika och vad det ger för framtida behov. Vi ska planera att bygga olika attraktioner för olika ändamål. Vi kommer att utgå från satellitbilder, tematiska kartor och fältstudier för att lösa uppgiften. 

Allt sedan medeltiden har jordens processer gett människor jobb i Bergslagen i form av gruvbrytning. För att kunna genomföra en gruvbrytning måste man först hitta mineraler. Du kommer att få kännedom om hur man kan leta efter mineraler. 

Matriser

Ge
Fältstudier Ludvika

Ute i fält!

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Nivå 4
Fältstudier
Du behöver träna mer på att hantera kartor och andra verktyg när du är ute i fält.
Du visar att du kan använda kartor, satellitbilder och fotografier för att på så vis beskriva ett område som kan vara aktuellt för exempelvis en skatepark. Det gör du genom att redovisa 1 karta och 1 foto över ert område.
Du visar att du kan använda kartor, satellitbilder och fotografier för att på så vis beskriva ett område som kan vara aktuellt för exempelvis en skatepark. Det gör du genom att redovisa 2 kartor och 2 foton över ert område.
Du visar att du kan använda kartor, satellitbilder och fotografier för att på så vis beskriva ett område som kan vara aktuellt för exempelvis en skatepark. Det gör du genom att redovisa 3 kartor och 3 foton över ert område och redovisar arbetet inom angiven tid.
Fältstudier i skog och mark
Du behöver träna mer på att hantera kartor och andra verktyg när du är ute i skog och mark.
Du visar att du kan använda kartor både topografiska och tematiska kartor för att förstå Bergslagen. Det gör du genom att berätta mer om 2 olika kartor.
Du visar att du kan använda kartor både topografiska och tematiska kartor för att förstå Bergslagen. Det gör du genom att berätta mer om 4 olika kartor.
Du visar att du kan använda kartor både topografiska och tematiska kartor för att förstå Bergslagen. Det gör du genom att berätta mer om 6 olika kartor.
Hållbar utveckling
Du behöver träna mer på att resonera om hållbar utveckling.
Du kan resonera om hållbarhetsfrågor och utgår endera från ekologi, ekonomi eller social hållbarhet. Du gör det genom att ge minst 1 förslag på hur ert bygge kan vara bra för människa, samhälle och natur i en framtid.
Du kan resonera om hållbarhetsfrågor och utgår endera från ekologi, ekonomi eller social hållbarhet. Du gör det genom att ge minst 2 förslag på hur ert bygge kan vara bra för människa, samhälle och natur i en framtid.
Du kan resonera om hållbarhetsfrågor och utgår endera från ekologi, ekonomi eller social hållbarhet. Du gör det genom att ge minst 3 förslag på hur ert bygge kan vara bra för människa, samhälle och natur i en framtid.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: