Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Alla årskurser

Människans försörjning och befolkningsfördelning åk 8

Ornäs skola, Borlänge · Senast uppdaterad: 19 september 2017

Människor bor inte över hela jordklotet, vissa områden är tätbefolkade och andra områden nästan tomma. Vad beror det på? Vad styr var människor väljer att bosätta sig ? Varför är vissa länder rika och andra fattigare och hur påverkar det människors livsvillkor? Det kommer vi att prata om under det här arbetsområdet.

Tid: vecka 34-37

 

Förmågor som tränas

  • utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen,
  • göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker,

Efter arbetsområdet ska du kunna:

Redogöra för var olika varor och tjänster produceras och konsumeras.

Beskriva hur varor transporte­ras över världen

Förklara hur människors försörjning och handelsmönster har förändrats över tid.

Beskriva hur världens befolkning är fördelad över jordklotet.

Redogöra för orsaker till att människor bor där de gör och vilka konsekvenser det kan få att befolkningsfördelningen är så ojämnt fördelad över jorden

Läsa och tolka olika typer av befolkningspyramider

Förklara varför människor flyttar till städer eller till andra länder och vilka konsekvenser det kan få.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

 

Så här ska du visa dina kunskaper:

Aktivt deltagande under lektioner i muntliga och skriftliga övningar

Skriftligt prov som avslutar kursen


Läroplanskopplingar

Var olika varor och tjänster produceras och konsumeras samt hur varor transporteras. Hur människors försörjning och handelsmönster har förändrats över tid.

Hur jordens befolkning är fördelad över jordklotet samt orsaker till och konsekvenser av den ojämna befolkningsfördelningen. Migration och urbanisering och orsaker till och konsekvenser av detta.

Metoder för att samla in, bearbeta, värdera och presentera geografiska data, till exempel om klimat, hälsa och handel, med hjälp av kartor, geografiska informationssystem (GIS) och geografiska verktyg som finns tillgängliga på internet, till exempel satellitbilder.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då enkla geografiska mönster av handel och kommunikation samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då förhållandevis komplexa geografiska mönster av handel och kommunikation samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt, samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett väl fungerande sätt.

Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då komplexa geografiska mönster av handel och kommunikation samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.

Matriser i planeringen
Geografi
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback