Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi, Svenska, Samhällskunskap

·

Årskurs:

F

Europa

Bruksskolan, Flen · Senast uppdaterad: 11 oktober 2017

Den här planeringen bygger på tidigare arbete i klassen i Classroom. Vi fortsätter med vår bok om Europa. Du kommer att använda Classroom i när du jobbar som tidigare. Där hittar du alla uppgifter. Men här på Unikum så ligger också målen och matriserna du jobbar mot.

Vi kommer att jobba med att se Geografens testamente på Ur skola varje vecka och sedan göra en egen Europa bok. Du kommer att få välja om du vill göra den för hand eller om du vill använda datorn. Du ska både skriva och illustrera med bilder.

När boken är klar ska en kompis läsa den och ge dig feedback, two stars and a wish.

 

MÅLEN VI JOBBAR MOT:

 BILD

Bildframställning

Du ska kunna göra berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. Det kan vara genom att rita, måla eller använda datorn.

GEOGRAFI

Livsmiljöer

  • Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekven­ser detta får för människor och natur.
  • De svenska, nordiska och övriga europeiska natur-och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.
  • Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och fossila bränslen. Var på jorden olika resurser finns och vad de används till. Vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp.
  • Geografins begrepp och metoder

Fördelningen av Sveriges, Nordens och övriga Europas befolkning samt orsaker till fördelningen och konsekvenser av denna

 

Namn och läge på övriga Europas länder samt viktigare öar, vatten, berg, regioner och orter.

Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

 

SVENSKA

Språkbruk

  • Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.
  • Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
  • Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnaden mellan att skriva ett personligt sms och att skriva en faktatext. Nu är det en faktatext du ska skriva.

Informationssökning

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet. Vi kommer att läsa i böcker, leta på nätet och titta på Geografens testamente.

Läsa och skriva

  • Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.
  • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska upp­byggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar. Din text om Europa ska ha med bilder som illustrerar det du berättar om.
  • Olika sätt att bearbeta egna texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter. Det är här kamratresponsen kommer in och hur du gör när du får tips under lektionerna.
  • Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av dator.
  • Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.
  • Hur man använder ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. Stöter du på ord du inte känner igen behöver du slå upp dem och ta reda på vad de betyder.

Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Europa, geografi, bild och svenska
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback