Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

7 - 9

Systematik och Ekologi åk 7 ht 2017

Holstagårdsskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 21 augusti 2017

Vi börjar med systematik. Vi jobbar parallellt med djuren, växterna, bakterier och svampar. Vi kommer ha prov på djuren vecka 39. på övriga område har vi en inlämning som lämnas i skriven på dator vecka 39. Vi avslutar med ett arbete om ekologi, klart vecka 43.

Avsnitt 1

Djuren: De delas in i två huvudgrupper: Ryggradsdjur och ryggradslösa djur. De delas sedan in i olika undergrupper. Vi lär oss likheter inom grupperna och skillnader mellan olika grupper. Vi tittar på fortplantning, föda och livsmiljöer

 

Bakterier, växter och svampar: Vi tittar på de olika grupperna,hur de ser ut,fortplantning och livsmiljöer

 

Ekologi: Vi lär oss samspel i naturen, fotosyntesen, cellandning, konsumenter, producenter och nedbrytare. Vi lär oss näringspyramider och hur anrikning fungerar. Vi tittar på olika miljöproblem och diskuterar olika sätt att lösa de på. 

 


Läroplanskopplingar

Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar utveckling.

Ekosystems energiflöde och kretslopp av materia. Fotosyntes, förbränning och andra ekosystemtjänster.

Biologisk mångfald och vad som gynnar respektive hotar den. Samhällsdiskussioner om biologisk mångfald, till exempel i samband med skogsbruk och jakt.

Lokala ekosystem och hur de kan undersökas utifrån ekologiska frågeställningar. Sambanden mellan populationer och tillgängliga resurser i ekosystem. De lokala ekosystemen i jämförelse med regionala eller globala ekosystem.

Aktuella samhällsfrågor som rör biologi.

Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.

Fältstudier, experiment och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Hur organismer identifieras, sorteras och grupperas utifrån släktskap och utveckling.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi, såväl i digitala som i andra medier.

Matriser i planeringen
Kopia av BIOLOGI kunskapskrav åk 9, Kunskapsstaden Helsingborg
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback