Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

8 - 9

Sommarprat på Liljeborg

Liljeborgsskolan 4-9, Trelleborg - slutgallrad · Senast uppdaterad: 11 september 2017

Varje år väljs en samling kända människor ut att under en timme prata om något som skulle kunna beröra andra människor. Ofta pratar de om något som påverkat deras liv i positiv eller negativ riktning, om motgångar eller framgångar eller om personer som betytt mycket för dem. Nu är det er tur att visa oss vad som påverkat er.

Syfte

  • Att du ska få utveckla ditt tal- och skriftspråk, så att du får tilltro till din språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften.
  • Att du får möjlighet genom undervisningen utveckla ditt språk för att tänka, kommunicera och lära.
  • Du får möjlighet att utveckla dina kunskaper om hur du kan formulerar egna åsikter och tankar i text.
  • Att du får utveckla din förmåga att skapa och bearbeta text, enskilt och tillsammans med andra.
  • Du får också möjlighet att uttrycka dig genom  olika estetiska uttrycksformer.

Centralt innehåll i svenska

  • Du tränar dig i att skriva ett textmanus som kommer att vara ditt underlag när du spelar in ditt "sommarprat". Du kommer att kombinera musik och text i ditt program.
  • Du kommer att träna dig i att bearbeta din egna text och andras, samt ge och ta emot respons.
  • Du tränar dig att göra en muntlig berättelse. Din berättelse är anpassad efter syftet med den och mottagarna av din berättelse.
  • Du kommer att använda digitala verktyg för att presentera din berättelse.
  • Du kommer att kombinera ditt sommarprat med musik och med en bild som du ska välja och som presenterar innehållet i din berättelse.
  • Du kommer även att träna dig i att använda ord och begrepp som uttrycker känslor och åsikter.

Uppgift

  1. Lyssna på Ison´s sommarprat.
  2. Analysera Ison´s sommarprat.
  3. Målande beskrivningar – genomgång och övningar.

Gör ditt eget sommarprat - max 5 minuter långt

  1. Gör en mindmap över möjliga ämne att prata om i t ex mindmup.
  2. Skriv ett manus  till ditt sommarprat
  3. Spela in ditt sommarprat
  4. Välj 2 låtar som du kan koppla till det du pratar om, skriv vilka i ”Classroom”.
  5. Lyssna på och presentera en kompis sommarprat, max 100 ord, skriv det i ”Classroom”. Jag bestämmer vilken klasskamrats pod du ska lyssna på.
  6. Presentera ditt eget sommarprat skriftligt, max 250 ord, skriv det i ”Classroom”

 

Tidsplan

Se "Uppgift"

Sommarpratare att lyssna på
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/583131?programid=2071

Gå in på sr.se och sök på sommarpratare.

välj någon som du tycker verkar intressant 

Målande språk

Titta på bilden och fundera över hur ett målande språk kan se ut. 

Ex. Vallmon vajar i vinden.

Prästkragarna blickar upp mot himlen.

Att skriva manus

Titta på bilden och fundera på hur du ska lägga upp DITT sommarprat.

Den dramaturgiska modellen

Den dramaturgiska modellen är en modell för hur ett drama byggs upp. Den byggs upp på ett spännande sätt för att fängsla publiken. Den dramaturgiska modellen kommer ursprungligen från det antika grekland och används än idag i mängder av filmer, böcker, spel, serietidningar, och teatrar. Här kommer dem olika delarna:

Anslag - Förväntningar väcks, huvudkonflikten anas, framåtrörelse.

Presentation - Huvudkaraktären presenteras, fakta och sammanhang mellan huvudpersonerna.

Fördjupning - Huvudpersonen och antagonisten preseteras mer djupgående t.ex deras drivkrafter, svaga och starka sidor m.m. Även konfliktens bakgrund utvecklas så att sympati eller avsky väcks.
  
Upptrappning - Temot ökar och konflikter trappas upp. 

Klimax - Huvudkonflikten avgörs, det utlovade anslaget infrias, presentationen och fördjupningen bekräftas. Upptrappningen når sitt slut. 

Avrudning - Läsarna får ta det av huvudpersonens känslor vinst eller förlust. Eventulla sidorkonflikter reds ut. 

I slutet bör även berättelsens premiss avslöjas alltså det som var berättelsens budskap eller utgångspunkt tex. "brott lönar sig aldrig". 

Presentation av sommarpratet

1. Lyssna på en kompis sommarprat och låt en kompis lyssna på ditt. Jag bestämmer vem som ska lyssna på vem. Ge respons

Skriv sedan en presentation OM varandras program.

2. Presentationen av DIG SOM PERSON gör DU själv (ex Om Åsa Fahlström).å här presenteras Leo Razzak. Du är inte han, men ska ändå ha en presentation.

 

Leo Razzaks Social entreprenör och föreläsare

Leo Razzaks Sommarprogram handlar om att nå sina mål. I programmet, som är en present till 6-åriga lillasystern Leona, beskriver han familjens historia som sträcker sig från Bangladesh till Stockholms förorter – och tillbaka.

Uppväxten var brokig. Mamman led av svåra alkoholproblem och familjen flyttade många gånger i hopp om att lämna problemen bakom sig och skaffa sig ett bättre liv. Under resans gång hamnade dock Leo i kriminella kretsar.

Sändes måndag 8 juli 2013 kl 13:00

– Många av mina gamla vänner sitter bakom galler eller är döda. Men det sjuka är att vi redan då visste redan vem som skulle hamna var. Vi brukade skoja om vilka som skulle hamna på plattan, vilka som skulle bli gangsters och vilka som skulle dö, säger Leo Razzak i sitt Sommar i P1.

Leo Razzaks Sommar i P1 handlar också mycket om hans far. Tillsammans har de sett till att öppna ett barnhem i Bangladesh och idag bedriver de ett välgörenhetsprojekt i landet för att hjälpa familjer till ett bättre liv.

Om Leo Razzak

Inspiratör som föreläser såväl i Riksdagen som på högstadieskolor om hur mångfald kan användas ur ett affärsperspektiv. Har varit nominerad både till Årets Talare och Årets Affärsnätverkare. Driver stiftelsen Banglabarn, en ideell organisation som bland annat byggt upp social verksamhet och ett barnhem i en by i Bangladesh. Började sitt sociala engagemang i Sharafs Hjältar - en organisation som via Fryshuset arbetar för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Har jobbat på Sveriges Radio P3 och varit programledare i UR:s tv-program Justitia om brott och straff. Studerar just nu på Stockholms dramatiska högskola.
– Det tragiska i livet är inte när vi inte når våra mål. Det är när vi inte har några mål.


Läroplanskopplingar

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Matriser i planeringen
Sommarprat på Liljeborgskolan
Uppgifter
Uppgift och tidsplan

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback