Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

LPP - Fysik

Skapad 2017-08-22 09:13 i Lillegårdsskolan Partille
Grundskola F
Varför lyser månen? Vad är månen? Varför blir det dag? Varför blir det natt? Hur kommer det sig att vi har årstider? Hur rör sig egentligen alla himlakroppar?

Innehåll

Syfte fysik
- använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,
- använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.


Mål för arbetsområdet
När vi är klara ska du kunna:

- berätta om några av solsystemets himlakroppar och deras rörelser i förhållande till varandra. Hur dag, natt, månader, år och årstider kan förklaras.
- beskriva och förklara några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.
- resonera kring olika kulturers beskrivningar och förklaringar av naturen i skönlitteratur, myter och konst och äldre tiders naturvetenskap.

Undervisning
Vi kommer i höst att introducera ämnet fysik. Det första arbetsområdet behandlar astronomi så som vårt solsystem, varför vi har årstider bland annat. Vi kommer att arbeta med olika områden och olika fakta veckovis. Du som elev arbetar enskilt och i par/grupp i form av övningar samt skrivuppgifter. Du visar vad du kan, och vad du lärt dig, genom arbetet på lektioner, prov, skriv- och inlämningsuppgifter.


Undervisningsformer
I undervisningen kommer vi att arbeta med:
- Högläsning
- Individuell läsning
- Film
- Arbeta enskilt och i grupp/par
- Skriftliga uppgifter
- Skriftligt prov
- Samla allt arbete i en egen bok om fysik

Det här kommer jag att bedöma
Din kunskap och förmåga att:
- Beskriva och förklara vad dag och natt beror på.
- Beskriva och förklara varför vi har årstider/år/månader.
- Förklara himlakroppars rörelse i förhållande till varandra.
- Förklara begrepp inom astronomin som asteroid, komet, solförmörkelse, månförmörkelse, meteorer och galax.
- Kunna beskriva och förklara hur solen fungerar och hur den påverkar livet på jorden.

Centralt innehåll (ur Lgr11)
- Solsystemets himlakroppar och deras rörelser i förhållande till varandra. Hur dag, natt, månader, år och årstider kan förklaras.
- Människan i rymden och användningen av satelliter.
- Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.
- Olika kulturers beskrivningar och förklaringar av naturen i skönlitteratur, myter och konst och äldre tiders naturvetenskap.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: