Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi, Svenska

·

Årskurs:

5

Fröken Europa

Hanvikens skola, Tyresö [Inactive] - slutgallrad · Senast uppdaterad: 22 augusti 2017

Genom att arbeta med boken "Fröken Europa" i läsgrupper sker en ämnesöverskridande undervisning i ämnet svenska och geografi.

1. Namn på arbetsområde eller tema

Vi ska arbeta med boken "Fröken Europa"

2. Förankring i läroplanen och kursplanens syftestext

Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts.

3. Innehåll i undervisningen - centralt innehåll

4. Arbetssätt

Vi kommer att gå igenom ett antal kapitel i veckan. Vi går igenom ords och begrepps betydelse och former. Varje vecka får du svara skriftligt på frågor på texten du läst. Vi gör också olika övningar med de ord och begrepp som vi gått igenom. Vi diskuterar textens innehåll i gruppen.

Du kommer att få som läxa att läsa vissa kapitel eller svara på frågor hemma.

5. Bedömning

Vi kommer att bedöma:

  • hur du gör för att förstå de texter vi arbetar med (vilka strategier du använder)
  • om du kan framföra egna tankar och åsikter om texterna,
  • hur du läser (avseende flyt, uttal och betoning)
  • hur du kan använda de ord och begrepp som vi arbetat med
  • hur väl du uttrycker dig i skrift.

6. Kunskapskrav


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Hur man använder ordböcker och digitala verktyg för stavning och ordförståelse.

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett enkelt sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalet.

Matriser i planeringen
Tyresö Geografi år 4-6 Skolverksmodell MED indelningar i förmågor
Tyresö Svenska år 4-6 Skolverksmodell MED indelning av förmågor
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback