Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Alla årskurser

Industriella- och Franska revolutionen

Djupedalskolan 7-9, Härryda · Senast uppdaterad: 17 augusti 2018

Den industriella revolutionen är en av de största förändrningarna i människans historia och aldrig förr hade människors villkor förändrats så snabbt på så kort tid. Den franska revolutionen ses som en skiljelinje mellan den gamla och nya tiden.

Det här kommer vi att arbeta med.

Vi kommer att lära oss om den industriella- samt franska revolutionen.

 

Begrepp

Allmänning, Spinning Jenny, ångmaskinen, arbetarskydd, fackförening, Bastilijen, Voltaire och Rousseau, Eden i bollhuset, Skräckvälde.

 

Så kommer vi arbeta

vi kommer att läsa om händelserna.

Vi kommer att se film.

Vi kommer att diskutera i grupper.

Vi kommer att ha enskilda arbetsuppgifter att göra.

 

Bedömning

Sker med skriftligt test, samt klassdiskussion.

 

Tidsperiod

Från vecka 45 till julavslutning.


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

reflektera över sin egen och andras användning av historia i olika sammanhang och utifrån olika perspektiv, och

Revolutioner och framväxten av nya idéer, samhällsklasser och politiska ideologier.

Vad historiska källor kan berätta om människors och gruppers strävan att påverka och förbättra sina egna och andras levnadsvillkor, till exempel genom uppfinningar, bildandet av fackföreningar och kampen mot slaveri.

Den europeiska dominansen, imperialism och kolonialism.

Nationalism och olika former av demokrati och diktatur i Europa och i andra delar av världen.

Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folk­ mord.

Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i.

Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra enkla och till viss del under­byggda slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställning­ ar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.

Eleven visar det genom att föra utvecklade och relativt väl under­ byggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folkmord.

Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i.

Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra utvecklade och relativt väl underbyggda slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då utvecklade och rela­tivt väl underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans.

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställningar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.

Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris för historia åk 8
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback