👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Färgläggningsteknik 6

Skapad 2017-08-23 12:05 i Duveds skola Åre
Hur vi påverkas av färger och hur vi kan jobba med färgval som ett verktyg
Grundskola 6 Bild
Det här momentet handlar om färg. Hur vi reagerar på färg och hur vi tillsammans med andra material kan använda det som ett verktyg

Innehåll

Mål

Målet med det här området är att få dig att tänka och välja färger mer medvetet. Det här området ska också hjälpa dig tänka på din färgläggningsteknik och göra dig mer medveten om dina alternativ.

Detta bedöms

  • Hur tydligt du visar att du jobbar med färg och materialet du använder för färgläggning.
  • Hur tydligt det syns att du har planerat ditt arbete och nyttjar färg.
  • Hur tydligt du berättar och förklarar om hela momentet. Dvs. hur du förklarar och motiverar dina val, hur du tyckte resultatet blev och andra tankar och slutsatser du har runt momentet.

Undervisning

Du får under momentet 3 uppgifter där du ska fokusera på färg och ditt val av färg. I dessa uppgifter ska du uppvisa teknik och ha en tydlig tanke bakom ditt val av färg och metod.

Momentet har både övningsuppgifter och examinerande uppgifter. Så du får alla chanser att öva först och lära dig.

Matriser

Bl
Bedömningsmatris för färgläggningsmoment

--->
Jag... Fungerande. Enkla
-->
Jag... Väl fungerande och varierat,. Utvecklande
-->
Jag... Väl fungerande, varierat och idérikt. Välutvecklade.
TEKNISKT KUNNANDE
använda tekniker, verktyg och material
...visar enklare teknik med min färgläggning som att hålla jämnt mellanrum mellan mina pennstreck och hålla jämnt tryck på pennan i min färgläggning.
...varierar trycket och lutningen på pennan för att få till mörkare och ljusare partier ...använder riktning på streck för att få fram och förstärka olika bitar i bilden. Tex. använder en riktning för att följa vatten i en ström och en annan för himmelen och få fram formen på molnen.
...har en tydlig strategi där jag aktivt använder strategier som tryck på penna, lutning på penna, riktning och form på streck i mitt arbete. Tex. använder olika färg, tryck och form för att färglägga träd. Som att träd längre fram i teckningen får annan färg än träd längre bak.
KOMPOSITION
kombinerar bildelement
...använder några nyanser i mitt arbete som olika gröna färger för löv och gräs. ...lägger in detaljer som passar in i min teckning
...gör egna färger och nyanser i mitt arbete genom att blanda olika färgpennor, variera trycket på pennan och streckriktning och form. Teckningens olika delar passar ihop. Så om jag har gjort en solnedgång på himmelen har jag också anpassat färgerna på löven efter det.
... har ett tydligt tema med mitt arbete som jag både anpassat detaljer, färger och teknik till. ...blandar aktivt och idérikt egna färger och matchar färger och har lagt till detaljer som förstärker teckningens tema.
PRESENTERA/BESKRIVA ARBETE/ARBETSPROCESS
ge omdöme om arbetsprocess och kvalité i bildarbetet
...har berättat vilka tekniker jag använt och har också berättat om mitt val av färger
...har berättat vilka tekniker jag använt och FÖRKLARAR varför jag valt dem. ...har berättat och FÖRKLARAT mitt val av färger
...har tydligt förklarat mina val av tekniker och färger. ...har ett tydligt resonemang om både arbetet, arbetets väg och färdig teckning