👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Yrkesboken

Skapad 2017-08-23 14:40 i Läroverket Hudiksvall
Grundskola F Svenska
Det är dags att börja fundera på vad ni ska söka för program till gymnasiet. Valet ligger till grund för ert framtida yrkesliv. Då är det bra att känna till en del vad det finns för olika typer av yrken, vad de gör och vilka utbildningar som krävs.

Uppgifter

 • Yrkesboken

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  7-9
 • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.
  Sv  7-9

Matriser

Sv
Yrkesboken

Rubrik 1

Faktatext+CV
Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Aspekt 1
Du har visat att du kan skriva både faktatext och CV med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Du har visat att du kan skriva både faktatext och CV med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Du har visat att du kan skriva både faktatext och CV med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Ny rubrik

Presentation
Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Ny aspekt
Du har visat att du kan förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll.
Du har visat att du kan förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll.
Du har visat att du kan förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll.

Ny rubrik

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3