Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4

Parläsning

Harbo skola F-6, Heby · Senast uppdaterad: 23 augusti 2017

Tillsammans läser vi olika böcker och berättelser. Ni turas om att läsa högt för varandra och skriver en recension när ni har läst klart. Ni byter kompis och får då läsa med flera olika och läsa flera olika böcker.

Syfte med arbetsområdet

Du ska utveckla förmågan att:

  • läsa med flyt
  • läsa så att det blir trevligt att lyssna på
  • förstå det du läser

Arbetssätt

Du kommer att:

  • läsa böcker tillsammans med klasskompisar
  • turas om att läsa högt
  • skriva en recension

Du kommer att jobba:

  • i par och i mindre grupp

Bedömning

Jag kommer att bedöma;

  •  din läsutveckling
  • hur du varierar din läsning
  • förstår det du läser

Läroplanskopplingar

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med gott flyt genom att använda lässtrategier på ett ändamålsenligt sätt

Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med relativt god koppling till sammanhanget visar eleven god läsförståelse

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med mycket gott flyt genom att använda lässtrategier på ett ändamålsenligt och effektivt sätt.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med god koppling till sammanhanget visar eleven mycket god läsförståelse.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback