Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

6

Jorden

Hålabäcksskolan B, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 23 augusti 2017

Vi kommer att studera jorden och lära oss om vad som är viktigt för att vi ska kunna bo på den här planeten. Vi lär oss om världens upptäckare, världsdelar och hav. Jordgloben och gradnätet för att kunna ange positioner och skapa förståelse för kartans uppbyggnad. Vi kommer även att få en inblick i hur de krafter verkar som bygger upp och bryter ner landskapet. Eleverna lär sig om samspelet mellan jordens klimatzoner och naturtyper. Vi kommer även att försöka besvara frågan om varför människor bosätter sig på redan folktäta platser på jorden. Vattnets betydelse ur olika synvinklar och FN:s insatser för att komma tillrätta med orättvisorna i världen. Eleverna får visa sina kunskaper både muntligt och skriftligt.


Läroplanskopplingar

Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.

Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och fossila bränslen. Var på jorden olika resurser finns och vad de används till. Vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp.

Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling.

Ojämlika levnadsvillkor i världen, till exempel olika tillgång till utbildning, hälsovård och naturresurser samt några bakomliggande orsaker till detta. Enskilda människors och organisationers arbete för att förbättra människors levnadsvillkor.

Matriser i planeringen
Kristoffer & skolverkets matris för Geografi åk6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback