Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8

Fg LPP Deckare - spänningsfrossa

Fäladsgården, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 24 augusti 2017

"Elementary, my dear Watson...", känns citatet igen? Sherlock Holmes, privatdetektiv på 221B Baker Street, kommenterade sin deckarassistent med de orden, när han var någonting på spåret. De berömda karaktärerna tog gestalt i Sir Arthur Conan Doyles kända detektivroman från slutet på 1800-talet. I arbetsområdet om deckare ska vi använda oss av den spännande genren för att öka vår kunskap om vad som krävs för att bygga en text – både till innehåll och form. För i en deckare vägs varenda ord, varje ledtråd är viktig!

Mål

Målet med arbetsområdet är att bekanta sig med genren deckare, genom att uppmärksamma dispositionen och planeringen av texten.

Tanken är att ni ska öka er insikt om hur disposition och karaktärs- samt miljöbekrivningar samverkar för att skapa en bra deckare. Även dialogen driver texterna mot en, ofta gastkramande, upplösning.

Arbetets innehåll

  • Vi läser en gemensam deckare i klassen, som ni både högläser i grupp och enskilt. Ni får tillfälle att diskutera och analysera innehåll och form utifrån uppställda mål.
  • Förutom den gemensamma boken läser vi utdrag ur deckare och diskuterar dessa.
  • Även filmklipp med relevant innehåll kommer att diskuteras utifrån olika perspektiv.

 

Arbetssätt, redovisningsform, bedömning

Ni kommer att arbeta både med muntliga och skriftliga övningar och uppgifter, för att på så vis öka er kunskap om genren.

Ni får fortlöpande information på er ämnessite medan arbetet fortgår.

I vanlig ordning arbetar vi såväl formativt – (övningsuppgifter), som summativt – (bedömningsuppgifter).

 

Reflektion

I slutet av arbetsområdet får ni utvärdera i Unikum, PP:n

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.

Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback