Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

NO (år 1-3)

·

Årskurs:

6 - 7

LPP Åk6 NO

Alzahráa Idealiska Akademi, Grundskolor · Senast uppdaterad: 24 augusti 2017

 

Lokal pedagogisk planering för (ämne och tidsintervall)

Kemi Åk6 – v34 / v43

 

Arbetsområde

 

Ämnena i jorden

Rubrik

 

Ämnena runt omkring oss

 

Syfte och förmågor

Syftet: Undervisningen i ämnet kemi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om kemiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att undersöka omvärlden. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att ställa frågor om kemiska processer och materiens egenskaper och uppbyggnad utifrån egna upplevelser och aktuella händelser. Vidare ska undervisningen ge eleverna förutsättningar att söka svar på frågor med hjälp av både systematiska undersökningar och olika typer av källor. På så sätt ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar ett kritiskt tänkande kring sina egna resultat, andras argument och olika informationskällor. Genom undervisningen ska eleverna också utveckla förståelse för att påståenden kan prövas och värderas med hjälp av naturvetenskapliga arbetsmetoder. Undervisningen ska ge eleverna möjligheter att använda och utveckla kunskaper och redskap för att formulera egna och granska andras argument i sammanhang där kunskaper i kemi har betydelse.

Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förtrogenhet med kemins begrepp, modeller och teorier samt förståelse för hur dessa formas i samspel med erfarenheter från undersökningar av omvärlden. Vidare ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar förmågan att samtala om, tolka och framställa texter och olika estetiska uttryck med naturvetenskapligt innehåll.

Förmåga: Genom kemi undervisningar ska eleverna förväntas att utveckla följande förmågor:

·         genomföra systematiska undersökningar i kemi, och

·         använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Centralt innehåll

Kemin i naturen

·        Partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet.

·        Atomer, elektroner och kärnpartiklar.

·        Kemiska föreningar och hur atomer sätts samman till molekyl- och jonföreningar genom kemiska reaktioner.

Kemin i vardagen och samhället

 

.

 

Förväntat resultat/kunskapskrav

Kan använda verktyg/utrustning som behövs för uppgifter i ämnet samt göra enkla undervisningar utifrån lärarens anvisningar, (Kunskapskrav för Kemi, E): Eleven kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån. I arbetet använder eleven utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.

Bedöma sina klasskamraters uppgifter och jämföra med sina egna arbeten samt ge utvecklingsförslag. Ytterligare, eleven kan dokumentera sitt arbete muntlig eller skriftlig, (Kunskapskrav för Kemi, E): Eleven kan jämföra sina och andras resultat och för då enkla resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt bidrar till att ge förslag som kan förbättra undersökningen. Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Beskriva och förklara enkla kemiska begrepp och relatera dem med naturliga processer, (Kunskapskrav för Kemi, E): Eleven har grundläggande kunskaper om materiens uppbyggnad och egenskaper och andra kemiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av kemins begrepp. Eleven kan även föra enkla resonemang om uppbyggnad och egenskaper hos luft och vatten och relatera detta till naturliga förlopp.

 

Aktiviteter/uppgifter för bedömning

·         Genomgångar och Powerpoint presentationer

·         Diskussioner i klassen

·         Skriftlig inlämning och redovisning

·         Skriftligt prov

Bedömning/rättning av presentationer (kunskapskrav)

 

För att få minsta godkända betyg, E:

·         Eleven kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån. I arbetet använder eleven utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt. Eleven kan jämföra sina och andras resultat och för då enkla resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt bidrar till att ge förslag som kan förbättra undersökningen. Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

·         Eleven har grundläggande kunskaper om materiens uppbyggnad och egenskaper och andra kemiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av kemins begrepp. Eleven kan även föra enkla resonemang om uppbyggnad och egenskaper hos luft och vatten och relatera detta till naturliga förlopp.

Tänkbara kunskapsomdömen

 

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback